Etusivu | Ajankohtaista
Tilaa Kirvun Kylät -lehti VIIMEISTÄÄN 20.5.2025!

Tilaa Kirvun Kylät -lehti VIIMEISTÄÄN 20.5.2025!

Kirvun Kylät
Lehtitoimikunta

Hei ystävä,

olet ehkä ollut 40-vuotiaan Inkilän lehden uskollinen tilaaja ja lukija. Tai ainakin olet kuullut että sellainen aviisi on olemassa. Ryhtyisitkö tilaajaksi, jos uudistuksemme innostavat.

Inkilän lehti muuttuu tänä juhlavuonna koko Kirvun pitäjää koskevaksi Kirvun Kylät -lehdeksi. Vaikka tätä ennenkin Inkilän lehdessä on kerrottu muidenkin kylien kuin Inkilän tapahtumista, on uusi lehti vielä korostetummin koko Kirvun lehti.

Lehteemme tulee osastoja historiasta ja nykypäivästä, kirvulaisista ja kirvujuurisista kulttuurivaikuttajista (nrossa 1/2024 Emmi Kuittinen), urheilijoista (Matti Sutinen), poliitikoista (Juho Niukkanen ja mahd. Jouni Ovaska) ja vaikuttajista. Kerromme evakossa tulleiden tavaroiden tarinoita. Iloitsemme uusien kirvujuuristen vauvojen syntymästä, nuorten ripillepääsystä, valmistumisesta oppilaitoksista, uusista aviopareista. Suremme omaisensa menettäneiden kanssa. Tutustumme koulupiireihin ja yhdistystoimintaan (Kirvun Kirkonkylän NS 130 vuotta). Välitämme tietoa tulevista tapahtumista ja sukuseurojen toiminnasta. Etsimme tietoja Kirvusta tehdystä tutkimuksesta (Kirvun elinkeinorakenteen muutokset 1800-luvun lopulla).

Lehti julkaistaan kahdesti vuodessa, kesäkuussa ja joulukuussa. Jutut tulee lähettää toimitukseen huhtikuun ja lokakuun lopussa. Otamme mielellämme vastaan kirjoituksia, ja jos sinusta tuntuu, että haluat olla kyläsi lehtiavustaja pysyvämminkin, niin ilmoitathan siitä.

Vuosikerran tilaushinta on tänä vuonna 20 euroa. Lehden voi tilata

Toivottavasti matkamme Kirvun merkeissä jatkuu yhdessä! Jos olet jo Inkilän lehden tilaaja, sinun ei tarvitse tilata lehteä uudelleen.

Hannele Inkinen
Kirvun Kylät -lehden päätoimittaja
050 581 2434

Kirvu-Kerho 65 vuotta, onnea!

Kirvu-Kerho 65 vuotta, onnea!

1940- ja 1950-luvuilla viestintä- ja kuljetusvälineet olivat lapsen kengissä verrattuna tähän päivään. Lahden seudulle sijoituskuntiin oli perustettu Kirvun Pitäjäseura vuonna 1946. Pääkaupunkiseudulta oli pitkä matka osallistumaan tapahtumiin. Tarvittiin oma kirvulaisten yhdysside. Vuonna 1959 perustettiin oma Kirvu-Kerho, joka on nykyisin sisaryhdistys Pitäjäseuralle.

Karjala-lehden Kirvu-liitteessä vuodelta 1971 kirjoittaa puuhahenkilö Väinö J. Hämäläinen näin:

HELSINGIN KIRVU-KERHO

Sotien jälkeen joutui moni karjalainen etsimään itselleen ”leipäpuuta” parhaimmaksi katsomallaan tavalla, jopa vaihtamaan kokonaan ammattiakin; niin kävi myös tämän kirjoittajan. Kirvussa harjoittamani maanviljelyksen jouduin vaihtamaan puolustusvoimain ammattisotilaan tehtäviin. Monien vaiheiden ja vuosien jälkeen sain siirron Helsinkiin Ilmavoimien esikuntaan, josta 1950-luvulla terveydellisistä syistä erosin.

Helsingissä on paljon kirvulaisia, joista monet esittivät toivomuksen yhteisistä kokoontumista. Minä puolestani ryhdyin laatimaan kirvulaisten nimi- ja osoiteluetteloa. Pääkaupungin lehtien välityksellä sitten kutsuttiin kirvulaisia joulukuun 14. pnä 1958 kokoontumaan HOK:n kerhohuoneistoon keskustelemaan oman kotiseutukerhon perustamisesta. Monet kymmenet kirvulaiset noudattivatkin kutsua ja asettuivat kannattamaan kirvulaisseuran perustamista yhteisiä asioita ajamaan ja kotiseudun muistoja vaalimaan.

Perustavaa kokousta valmistelemaan valittiin toimikunta, johon tämän kirjoittajan lisäksi tulivat maist. Aulikki Ylönen ja majuri E.P. Hälvä. Tilaisuuteen Orimattilasta kutsuttu kunnallisneuvos Tahvo Tahvola luovutti Helisevä säätiön rahastosta 10.000 Smk ja toimeenpantu keräys tuotti 250 mk, joten meillä oli pohjasumma, jolla aloittaa.

Tammikuussa 1959 kutsuttiin koolle uusi kokous, jossa toimikunnan esittelemät säännöt hyväksyttiin ja yhdistyksen nimeksi otettiin Kirvu-Kerho, kotipaikkana Helsingin kaupunki. Yhdistyksemme kuuluu alaosastona Orimattilan Kirvu-Seuraan, johon meillä ovat kiinteät suhteet. Ensimmäiseen johtokuntaan valittiin E.P. Hälvä puheenjohtajaksi, Väinö J. Hämäläinen varapuheenjohtajaksi, sekä jäseniksi Seppo Kopra, Ilmi Uuspää, Aulikki Ylönen, Kauko Mertanen ja Eino Kääriäinen.

Pisimmän ajan ovat kerhon johtokunnassa toimineet Matti Ikävalko 11 vuotta, tarmokkaana sihteerinä ja rahastonhoitajana Anna-Liisa Kuisma 6 vuotta, sekä Vilho Kostela ja Olavi Hynninen useita vuosia ja yhä edelleen. Tämän kirjoittaja Väinö J. Hämäläinen on perustajajäsenenä kuulunut johtokuntaan alusta alkaen ja toiminut 8 vuotta puheenjohtajana, kunnes v. 1969 sai pyynnöstään eron johtokunnasta, jolloin valittiin kerhon kunniapuheenjohtajaksi. Kerhomme johtokuntaan on kuulunut lukuisa määrä entisiä kirvulaisia, jotka erilaisista syistä ovat näistä tehtävistä vapautuneet. Kerhon puheenjohtajana toimii nykyisin Pauli Eiranen.

Kerhon toiminta on ollut melko vilkasta. Ohjelmallisia ja kirkollisia tilaisuuksia kerho on järjestänyt lähes 40 kertaa. Osallistujia niissä on ollut toista tuhatta henkeä. Kerhon jäsenmäärä on lähennellyt sataa. Eniten väkeä on kerännyt koolle pikkujoulujuhla, mutta hyvin kansoitettuja ovat olleet myös kerhon viisi- ja kymmenvuotisjuhlat.

Karjalaan ja erityisesti Kirvuun liittyviä esitelmiä on näissä tilaisuuksissa harrastettu. Karjalan Liiton ja naapuripitäjien edustajat ovat näissä tilaisuuksissa esiintyneet. Helsingin Kirvu-Kerhon 10-vuotisjuhlassa pääjohtaja Erkki Tuuli jakoi Karjalan Liiton myöntämät ansiomerkit. Niitä saivat Väinö J. Hämäläinen hopeisen (aikaisemmin pronssinen), sekä Anna-Liisa Kuisma, Matti Ikävalko, Vilho Kostela ja kerhon naisosaston perustaja Hilda Kuisma pronssiset. Harrastusmerkkejä on jaettu 10 kpl, kaikki kymmenenvuotisen toiminnan perusteella.

Joensuussa asuva Toivi B. Palola on tehnyt kerhollemme jatkuvasti huomattavasti lahjoituksia, minkä johdosta hänet on kutsuttu kerhon ensimmäiseksi kunniajäseneksi. Ainaisjäsen on Matti Inkinen, joka korkean ikänsä vuoksi ei ole enää jaksanut käydä tilaisuuksissamme.

Kerhomme on Karjalan Liiton jäsen v:sta 1963 ja ollut edustettuna liiton vuosikokouksissa ja muissa tilaisuuksissa. Merkkipäivän viettäjiä on onniteltu ja kuoleman kautta poistuneita on muistettu.

Kerhomme puheenjohtajan aloitteesta Kirvu-Seura ryhtyi hankkimaan Kirvun pienoisviiriä, joka sitten Kirvu-Säätiön toimesta valmistui v. 1966 ja joka nyt sadoissa Kirvulaiskodeissa maan eri puolilla, vieläpä Ameriikassa saakka, muistuttamassa entisestä kotiseudusta Karjalassa.

Helsingin Kirvu-Kerho on pyrkinyt valppaasti vaalimaan kotiseudun muistoja ja tukemaan tähän liittyvää toimintaa. Se on tarpeellinen myös entisten kirvulaisten yhdyssiteenä, sillä se ikäpolvi, joka Kirvussa varttui hoitamaan yhteisiä asioita, on suureksi osaksi mennyt manan majoille tai vetäytynyt vanhuuden lepoon.

Toivotaan tämän Kirvun liitteen välityksellä nuorisolle tarmoa toimimaan kotiseututyön merkeissä kaikissa kirvulaisissa yhdistyksissä. Lähetän kaikille kirvulaisille tervehdykseni. Toivon, että me kaikkialla muistamme olevamme karjalaisia ja kirvulaisia. Korkein synnyinmaata siunatkoon!

Väinö J. Hämäläinen

Pöytäviiri jossa piirretty kuva Kirvun kirkosta ja järven laineet alapuolella. Alareunassa 3 tupsua.

Lämpimät onnittelut 65-vuotiaalle vireälle kerholle! Juhlapäivää vietetään su 17.3.2024 klo 15 Karjalatalon Yläsalissa.

Kirvu-Kerholla on kerran kuussa tarinailtapäivä yhdessä hiitolaisten ja Vpl pyhäjärvisten kanssa Karjalatalolla Helsingissä, Käpylänkuja 1. Tapahtumista saa tiedon Karjalan Liiton sivuilta.

Kirvulaisten tarinaviikonloppu Kalliopirtillä Kärkölässä 23.-24.3.24

Kirvulaisten tarinaviikonloppu Kalliopirtillä Kärkölässä 23.-24.3.24

Tervetuloa maaliskuussa Kalliopirtille, Kalliopirtintie 20 Kärkölä.

Yövy tai piipahda päiväseltään. Uutta ohjelmaa luvassa. Aloitus kello 12 paikkoihin tutustumisella.

Lauantaina kuullaan luento lapsen syntymään liittyvistä kirvulaisista perinteistä, maistellaan kaurakiisseliä, jutustellaan ja syödään hyvin. Rohkeimmat käyvät saunan kautta avannossa.

Sunnuntaina jatketaan rotinaperinteellä ja etsitään maastoon kätkettyjä pääsiäismunia.

Viikonlopun hinta (yövyit tai et) 30 euroa/henkilö sisältää ruokailut, ohjelman, saunan avantoineen, yöpymisen ja aamupalan.

Ilmoita tulostasi viimeistään 10.3. sähköpostilla kirvu@kirvu.fi tai soita Inkerille p. 045 3228 969.

Omat uikkarit ja pesuvehkeet, sekä saunajuomat mukaan. Jos yövyt, ota myös petivaatteet mukaan.

Tapahtuman järjestää Kirvun Inkilä-Sairala kylätoimikunta

Kirvun kylät-pitäjälehti tilattavissa

Kirvun kylät-pitäjälehti tilattavissa

Kirvun kylät-pitäjälehti (ISSN 2984-1089) ilmestyy kaksi kertaa vuodessa: juhannuksena ja jouluna. Lehti tarjoaa mielenkiintoista luettavaa koko Kirvun alueelta. Lehden tehtävä on tallentaa perinnettä, siirtää sitä nuoremmille sukupolville ja kertoa myös nykypäivän toiminnasta kirvulaisissa yhdistyksissä ja kirvulaisten ihmisten keskuudessa. Vuosikerran hinta on 20 euroa.

Lehti on ilmestynyt vuodesta 1984 lähtien nimellä Kirvun Inkilän juhannus ja – joulu. Nimiuudistuksen myötä lehti toimii jatkossa koko Kirvun äänitorvena. Vuosi 2024 on lehden 40 vuotisjuhlavuosi.

Lehden voi tilata myös lahjaksi: lisää kommenttikenttään lahjalehden saajan nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

Tilaus on jatkuva.

HUOM! Mikäli olet vanha Kirvun Inkilä-lehden tilaaja, ei uutta tilausta tarvitse tehdä!

Tilaa lehti tästä linkistä.

Kirvun sankaripatsaalle on tapahtunut

Kirvun sankaripatsaalle on tapahtunut

Sunnuntaina 3.12.2023 saamiemme valokuvien mukaan Kirvun sankaripatsaan jalustasta on hiottu tekstit pois.

Näin ei pitänyt tapahtua. Venäläinen osapuoli Voyennie memorial oli päätöksellään jäädyttänyt Karjalan kannaksen muistomerkkeihin kohdistuvat toimenpiteet. Paikalliset toimijat eivät kuitenkaan kunnioittaneet tätä päätöstä, vaan ryhtyivät toimenpiteisiin Venäjän historiaan sopimattomien tekstien poistamiseksi.

Poistetut tekstit:

Eestä Karjalan kotiseudun isänmaan
nämä urhot kulkivat kuolemaan.
Tää kumpu on kruunu sankarien.
Käy haudalle hiljaa rukoillen.

Sanat alkuperäisestä muistomerkistä

Jalustan toisella puolella olleet tekstit:

1918, 1939–1944 Vapaus-, talvi- ja jatko-
sotien kirvulaisia sankarivainajia
on siunattu tähän hauta-alueelle
noin 300.
Yllä olevat lohkareet ovat säilyneet
19.06.1921 pystytetystä muistomerkistä.

Valokuvaaja tuntematon

Kirvun sankaripatsas, josta on hiottu vuoden 1921 teksti pois.
Patsaan uudelleenpystytyksen yhteydessä tehty teksti on myös hiottu pois.


Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/var/www/kirvu_wp/wp-content/uploads/et_temp/Anneli-Valtonen-Hameenkyro-04112023-51733_1080x675.jpg) is not within the allowed path(s): (/tmp:/home/kirvu:/local/nullmailer) in /home/kirvu/public/v2/wp-content/themes/Divi/epanel/custom_functions.php on line 1542
Anneli Valtoselle Juuret Karjalassa -mitali

Anneli Valtoselle Juuret Karjalassa -mitali

Joukko kirvujuurisia ystävineen kokoontui jälleen lauantaina 4.11.2023 Hämeenkyrön hautausmaalle kirvulaisten vainajien muistomerkille. Muistimme Pyhäinpäivänä sekä Hämeenkyröön haudattuja omaisiamme että luovutettuun Karjalaan jääneitä vainajia, joiden haudoille emme nyt pääse.

Matkalla mukana oli myös Kirvun Sotaorvot -hankkeen äiti Anneli Valtonen, vajaa 3-vuotiaana isästään orvoksi jäänyt. Anneli ja toinen sotaorpo, Martti Ovaska, saivat pariin kertaan patistaa Kirvun Pitäjäseuraa kokoamaan kirvulaisten sotaorpojen muistoja ”yksiin kansiin” ja nyt hanke on toisella vuodella.

Hämeenkyrössä käyntiä juhlistimme luovuttamalla Annelille Juuret Karjalassa -mitalin. Mitali luovutettiin tunnustuksena pitkäaikaisesta, ansiokkaasta ja tuloksellisesta työstä sotaorpojen ja karjalaisuuden hyväksi. Mitalia ehdotti Martti Ovaska ja sen luovutti koko kirvulaisyhteisö, käytännön toimet hoitivat Kirvun Pitäjäseura ja Kirvu-Säätiö.

Lue ja kuuntele Annelin tarina

Samaan hetkeen osui myös YLEn hanke haastatella suomalaista evakko-orpoa. Juttukokonaisuuden ajatuksena on kerätä tietoa siitä, miten sotaorpoja tulisi kohdella ja auttaa. Heitä syntyy lisää päivittäin mm. Ukrainassa ja heitä saapuu evakkoina myös Suomeen. Kokemustiedon kerääminen ja sen soveltaminen käytäntöön on ensiarvoisen tärkeää.

Kaatuneiden Omaisten Liitto ehdotti toimittajalle Annelia. Nyt Anneli Valtosen elämäntarinaa ja kokemuksia voi lukea ja kuunnella tästä: https://yle.fi/a/74-20058359

Hankkeen tämänhetkinen vaihe

Kirvulaisten sotaorpojen nimiä on saatu kokoon noin 50, heistä puolet on nyt haastateltu. Kymmenkunta heistä on jo kuollut ja muutamalla on sellainen muistisairaus tai muu sairaus, ettei haastattelua voida enää tehdä. Muutamia haastatteluja tehdään vielä syksyn ja talven aikana ja sitä mukaa, kuin uusia nimiä ilmaantuu, heihin otetaan yhteyttä. Lisätietoja voi lähettää os. kirvu@kirvu.fi otsikolla Sotaorpo.

Jatkotyöhön etsitään opiskelijaa/tutkijaa, jota kiinnostaa miten sotaorvot ovat selviytyneet henkisesti ja fyysisesti koettelemuksista, vaikenemisen kulttuurista ja muista asiaan liittyvistä seikoista. Suunnitelmissa on myös podcast-sarja sekä kirja.

Katso Hämeenkyrön matkan kuvat tästä: https://hj.pictures.fi/i/SNpMQecjv954grtUBXyfGz3RJZkaFYsu

Artikkelikuva Heikki Jääskeläinen


Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/var/www/kirvu_wp/wp-content/uploads/et_temp/myyjaiset-902018_1080x675.jpg) is not within the allowed path(s): (/tmp:/home/kirvu:/local/nullmailer) in /home/kirvu/public/v2/wp-content/themes/Divi/epanel/custom_functions.php on line 1542
Joulumyyjäiset 2.12. Kirvun Pitäjämuseolla

Joulumyyjäiset 2.12. Kirvun Pitäjämuseolla

Perinteiset joulumyyjäiset museolla 2.12. kello 11-14 – osoite Vanha Porvoontie 8 Mäntsälä.
Kirvun Lauluseura esiintyy.
Arpajaiset.

Maksutavat käteinen, MobilePay, kortit.

Tervetuloa!


Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/var/www/kirvu_wp/wp-content/uploads/et_temp/museo-1-1024x662-167117_1080x675.jpg) is not within the allowed path(s): (/tmp:/home/kirvu:/local/nullmailer) in /home/kirvu/public/v2/wp-content/themes/Divi/epanel/custom_functions.php on line 1542
Kirvun Pitäjämuseon yksityisesittelyt 2024

Kirvun Pitäjämuseon yksityisesittelyt 2024

Museoon voi tutustua myös yksityisesti. Yksityisesittelyistä veloitamme 1.1.2024 lähtien 15 euroa.

Esittelykierroksen tilaukset: Sirpa Suvanto, p. 040 7151 619.

Käteismaksu paikan päällä.

Pitäjämuseon osoite on Vanha Porvoontie 8, Mäntsälä.

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/var/www/kirvu_wp/wp-content/uploads/et_temp/kalenteri2024-683x1024-1080x675.jpg) is not within the allowed path(s): (/tmp:/home/kirvu:/local/nullmailer) in /home/kirvu/public/v2/wp-content/themes/Divi/epanel/custom_functions.php on line 1542
Kirvun seinäkalenterit vuodelle 2024 ovat saapuneet

Kirvun seinäkalenterit vuodelle 2024 ovat saapuneet

Myydään niin kauan kuin kalentereita riittää.
Tilaukset:

sähköposti kirvu@kirvu.fi, puhelin 050 5000 477.

Kalenteri on mainio isänpäivä- tai joululahjaidea ja passaahan se hyvin omalle seinällekin.

Tilaukset: sähköposti kirvu@kirvu.fi, puhelin 050 5000 477

Kalenterin hinta on 22 euroa + lähetyskulut painon mukaan.

Kalenterissa on nimi- ja juhlapäivät ja se on sidottu metallikierteellä, ja sen voi ripustaa seinälle.
Kuvituskuvina kalenteriin on valittu kuvia kuva-arkistostamme sekä Museoviraston arkistosta.

Kalenterin tuotto käytetään Kirvun pitäjämuseon ylläpitoon.

Kirvun Pitäjäseura