Kirvun Pitäjämuseo, Mäntsälä
Kirvun Pitäjämuseo on avannut ovensa 23.6.1985 Mäntsälässä pidettyjen Kirvun kihujen yhteydessä. Avaamista edelsi kunnallisneuvos Soini Hämäläisen ja muiden kirvulaisten aktiivien sitkeä työskentely sopivan tilan löytymiseksi ja museoesineistön kokoamiseksi. Tila saatiin vuokratuksi Mäntsälän kunnan omistamasta lainajyvästön viljamakasiinista, läheltä Mäntsälän kirkkoa. Toiminta alkoi makasiinin yläkerrassa, mutta laajentui vuonna 1992 koko rakennukseen.
Kirvulaiset ovat lahjoittaneet vuosien kuluessa runsaasti esineitä, jotka on tuotu evakkokuormissa. Kirvun Pitäjämuseon esinekokoelmaan talletetaan vain Kirvussa valmistettuja tai Kirvussa käytössä olleita esineitä. Museoesineistöstä saa monipuolisen kuvan arkisesta työstä ja harrastuselämästä Kirvussa. Esineet on luetteloitu museosääntöjen mukaisesti.
Pitäjämuseon osoite on Vanha Porvoontie 8, Mäntsälä. Museoon on vapaa pääsy ja se on avoinna kesäsunnuntaisin kesäkuusta elokuun puoleen väliin.
Museoon pääsee myös virallisen aukiolokauden ulkopuolella. Yksityisesittelyistä voi sopia yhteyshenkilö Sirpa Suvannon kanssa, puhelin 040 715 1619.
Vieraile myös Pitäjämuseon Facebook-sivulla
Pitäjämuseon rinnalla toimii myös Kirvun Kotiseutuarkisto osoitteessa Keskuskatu 12 A 1, Mäntsälä.
Kirvun Pitäjämuseon toiminta perustuu Kirvun Pitäjäseura ry:n sääntöihin sekä museon kokoelmaohjelman periaatteisiin.
Museon kokoelmaohjelma
Liitteenä oleva kokoelmaohjelma toimii ohjeena museon ja arkiston ylläpitämisessä ja kehittämisessä.
Museon esite
Liitteenä olevassa esitteessä on kuvia ja tietoa museoesineistä.
Kirvun Pitäjämuseo kuuluu Suomen Maatalousmuseo Sarkan mielenkiintoiseen Museoraitti-verkostoon. Voit hakea Museoraitti-esitteen meiltä museolta tai ladata esitteen sähköisesti tästä.
Kirvun seurakunnan esineistö
Orimattilaan asettui sotien jälkeen noin 3500 kirvulaista evakkoa mikä oli noin kolmannes Kirvun asukkaista. Tämän vuoksi Kirvun seurakunnan esineistö on sijoitettuna Orimattilan seurakunnan tiloihin.
Ehtoollisastioita kirvulaiset ovat saaneet seurakunnan kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti lainata muun muassa Kirvu-juhliin olivatpa ne kotimaassa tai Venäjän puolella entisessä Kirvussa. Tallessa on myös kaksi messukasukkaa joita silloin tällöin pyydämme näytille tilaisuuksiin. Seurakunnan hallussa on myös muuta Kirvun seurakunnan pienempää esineistöä.
Orimattilan seurakuntakodissa on Kirvun kirkosta tuotu alttaritaulu, joka kertoo helatorstain tapahtumista, Kristuksen astumisesta ylös taivaaseen. Alttaritaulun maalannut Alexandra Frosterus-Såltin (1837 – 1916) oli suomalainen taidemaalari, joka tunnetaan erityisesti alttaritauluista. Hän maalasi noin 50 alttaritaulua ja teki myös kuvituksia.
Kesäkuussa vuonna 1944 Kirvusta jouduttiin lähtemään evakkomatkalle. Juhannusaattona pidettiin Kirvun kirkossa viimeinen hartaushetki, jonka jälkeen sotilaat ottivat talteen arvoesineet. Alttaritaulu leikattiin puukolla kehyksistä ja vietiin turvaan.
Myös Kirvun kirkonkello on Orimattilassa, kirkontornin alaosassa. Sitä soitetaan, kun Kirvussa syntynyttä ihmistä saatetaan Orimattilan kirkkomaahan. Kirvulaisten sijoituskunnissa Kärkölässä, Mäntsälässä, Orimattilassa ja Pukkilassa on Kirvusta tuotua siunaushiekkaa Kirvu-juuristen siunaustilaisuuksia varten.
Orimattilan seurakuntakodin osoite on Kirkkopuisto 1, 16300 Orimattila ja kirkon osoite on Kirkkopuisto 4, 16300 Orimattila.
Ota yhteyttä: kirvu@kirvu.fi
© Kirvun pitäjäseura 2021 | Tietosuojaseloste | Toteutus Hyvä Ihme Design