Kirvun Wilkas 1901 –
Voimistelu- ja urheiluseura Kirvun Vilkas toimii edelleen yli 120 vuotta perustamisensa jälkeen. Voimistelua ja urheilua ei enää kuulu lajivalikoimaan, mutta muutamia suunnistajia ja reipas kirkkovenesoutujoukkue osallistuu tapahtumiin. Kirvun Vilkkaan ikioma laji on ”kirvulaisen” eli huopatossun tarkkuusheiton maailman- ja aluemestaruuskisat, leikkimielellä.
Historiaa
Kirvun Nuorisoseura vietti perheiltamaa pitäjäntuvassa Hulkkosenharjulla 25.1.1901. Väkeä oli paljon, oli tultu jalkaisin, hiihtäen ja hevosella kauempaakin pitäjän eri kyliltä. Hupiohjelman loputtua alusti kansakoulun opettaja Vilho Kaipiainen keskustelukysymyksen voimisteluseuran perustamisesta.
Vilho Kaipiainen oli saanut voimistelupistoksen kouluaikoina Viipurin Realikoulussa, oli osallistunut 1891 perustetun Viipurin Reippaan toimintaan ja saanut kakkospiikin Sortavalan seminaarissa. Kaipiainen sai työpaikan Kirvusta uuden vuosisadan alussa. Niin kaunista kuin Kirvussa olikin, havaitsi Kaipiainen nuorison olevan kyllä vilkasta ja hyvä-äänistä, mutta tekemisen puutteessa vapaa-aika kului tappeluissa ja rähinöissä. ”Yks kirkas kirvulaine vastaa kymmentä jääskeläist.” Tämä tarmo oli suunnattava muualle!
Palataan iltamiin. Juhlayleisö päätti, että perustetaan Kirvun Voimisteluseura kirkonkylän nuorisoseuran alaosastona. Tästä lasketaan Kirvun Vilkkaan syntymä. Heti alkajaisiksi harjoiteltiin voimisteluohjelma Kirvun Lauluseuran 20-vuotisjuhliin. Mutta miksi Wilkas on Wilkas? Väitetään että se johtuu perustajan ja ensimmäisen johtajan eloisuudesta ja vilkkaudesta.
Kirvun Vilkas evakossa
Vilkkaan toiminta jatkui sotien jälkeen, pääasiassa sijoituspitäjä Kärkölässä. Joukkueet kävivät edelleen voimistelujuhlilla ja harjoituksia pidettiin säännöllisesti. Harjoituspaikkana oli Puumalan huopatehtaan suuri sali.
Katso Heikki Paajasen haastatteluvideo Vilkkaan evakkovaiheista ja uusista ajoista >
Video: Heikki Jääskeläinen, edit. Ella Isola
Vilkkaan puheenjohtajat
Artikkeli on kesken…