Etusivu | Kirvun Kotiseutuarkisto

Kirvun Kotiseutuarkisto

Kirvun Kotiseutuarkistoon talletetaan Kirvua koskevaa arkistoaineistoa, myös sotien jälkeiseltä ajalta. Arkistossa on tällä hetkellä 52 hyllymetriä aineistoa. Arkisto sisältää Kirvu-Säätiön, Kirvun Pitäjäseuran, kirvulaisten yhdistysten ja yksityishenkilöiden dokumentteja ja asiakirjakokoelmia.

Linkki arkistoluetteloon tulee tähän.

Arkiston osoite on Keskuskatu 12 A 1, Mäntsälä. Arkistolla ei ole vakinaisia aukioloaikoja. Käynnin arkistolla voi sopia yhteyshenkilön Sirpa Suvannon, puh. +358 40 715 1619 kanssa.

Kirvun Kotiseutuarkiston toiminta perustuu Kirvu-Säätiön ja Kirvun Pitäjäseuran sääntöihin. Arkistossa noudatetaan yleisiä arkistoja koskevia arkistonmuodostussääntöjä ja arkistokäytänteitä.

Historia

Kirvun Pitäjämuseon paperiarkisto alkoi muodostua vähitellen Orimattilaan, kun Kirvun Pitäjämuseota suunniteltiin.  Lisää arkistoja kertyi samalla kun museoesineistöä kerättiin vuonna 1985 ja Orimattilan aineisto siirrettiin Mäntsälään. Arkistoa säilytettiin alun perin Mäntsälän seurakunnan tiloissa ja se siirrettiin vanhalle kunnantalolle vuonna 1992. Vuonna 1997 saatiin vuokratuksi pieni liikehuoneisto Pitäjämuseon läheltä kerrostalon alakerrasta ja aineistot siirrettiin tähän uuteen paikkaan.

Liikehuoneiston vuokra oli kuitenkin melko kallis, joten Kirvu-Säätiön hallintoneuvoston uusi puheenjohtaja Seppo Rautama lähti etsimään halvempaa ratkaisua. Se löytyi vuonna 2013, kun Kirvu-Säätiö osti entisen hammaslääkärihuoneiston Keskuskatu 12:sta.

Pian aineistojen siirron jälkeen Kirvu-Säätiö palkkasi arkistoalan ammattilaiset käymään läpi arkistoaineiston. Kaksi eri henkilöä oli luomassa Kirvun Kotiseutuarkiston arkistojärjestelmän vuosina 2013 ja 2014. Luetteloja ylläpidetään nyt vapaaehtoisvoimin.