Etusivu | Tapahtumat | Tarinailtapäivässä hevoset talvi- ja jatkosodassa

Päiväys ja aika
15.10.2023
15:00 - 17:00

Tapahtumapaikka
Karjalatalo


Tarinailtapäiviä Karjalatalolla Viipuri-salissa (3. krs) järjestävät kerran kuussa Kirvu-Kerho, Hiitolaiset ja Vpl. Pyhäjärveläiset vuorotellen.

Kirvulaisten järjestämässä iltapäivässä 15.10.2023 aiheena on hevoset talvi- ja jatkosodassa, mistä alustuksen pitää Helena Ryynänen.

Lainaus Veteraaniperintö.fi nettisivuilta:
”Hevosten merkitys oli sekä talvi- että jatkosodassa armeijamme liikkuvuudelle täysin ratkaiseva. Millään sen ajan moottoriajoneuvolla ei olisi voitu korvata hevosta maastossa, sillä juuri maastoliikkuvuudessa hevonen oli ylivoimainen. Sen sijaan pitkiin tiekuljetuksiin hevonen oli liian hidas ja kuorma oli pieni.

Suomalainen sotilas tunsi suoranaista aseveljeyttä mukanaan olleita hevosia kohtaan. Hevosia pidettiin tavallaan sodan sijaiskärsijöinä. Niistä pidettiin mahdollisimman hyvää huolta. Suomenhevonen osoittautui hyvin luotettavaksi ja kestäväksi myös sodan ajan olosuhteissa. Suomenhevonen ja samalla sota-hevonen saikin 1990-luvun lopulla oman muistomerkkinsä kiitollisuuden osoituksena sodissamme tehdyistä suurista palveluksista.”

Alustuksessa Helena kertoo myös sotasaaliina saaduista vihollisjoukkojen hevosista.

Kuva: SA-kuva Kirvusta. Hevoskolonnaa autetaan eräässä jyrkässä mäessä J.R.27 Kirvu 1940.03.19