Etusivu | Ajankohtaista | Anneli Valtoselle Juuret Karjalassa -mitali

Joukko kirvujuurisia ystävineen kokoontui jälleen lauantaina 4.11.2023 Hämeenkyrön hautausmaalle kirvulaisten vainajien muistomerkille. Muistimme Pyhäinpäivänä sekä Hämeenkyröön haudattuja omaisiamme että luovutettuun Karjalaan jääneitä vainajia, joiden haudoille emme nyt pääse.

Matkalla mukana oli myös Kirvun Sotaorvot -hankkeen äiti Anneli Valtonen, vajaa 3-vuotiaana isästään orvoksi jäänyt. Anneli ja toinen sotaorpo, Martti Ovaska, saivat pariin kertaan patistaa Kirvun Pitäjäseuraa kokoamaan kirvulaisten sotaorpojen muistoja ”yksiin kansiin” ja nyt hanke on toisella vuodella.

Hämeenkyrössä käyntiä juhlistimme luovuttamalla Annelille Juuret Karjalassa -mitalin. Mitali luovutettiin tunnustuksena pitkäaikaisesta, ansiokkaasta ja tuloksellisesta työstä sotaorpojen ja karjalaisuuden hyväksi. Mitalia ehdotti Martti Ovaska ja sen luovutti koko kirvulaisyhteisö, käytännön toimet hoitivat Kirvun Pitäjäseura ja Kirvu-Säätiö.

Lue ja kuuntele Annelin tarina

Samaan hetkeen osui myös YLEn hanke haastatella suomalaista evakko-orpoa. Juttukokonaisuuden ajatuksena on kerätä tietoa siitä, miten sotaorpoja tulisi kohdella ja auttaa. Heitä syntyy lisää päivittäin mm. Ukrainassa ja heitä saapuu evakkoina myös Suomeen. Kokemustiedon kerääminen ja sen soveltaminen käytäntöön on ensiarvoisen tärkeää.

Kaatuneiden Omaisten Liitto ehdotti toimittajalle Annelia. Nyt Anneli Valtosen elämäntarinaa ja kokemuksia voi lukea ja kuunnella tästä: https://yle.fi/a/74-20058359

Hankkeen tämänhetkinen vaihe

Kirvulaisten sotaorpojen nimiä on saatu kokoon noin 50, heistä puolet on nyt haastateltu. Kymmenkunta heistä on jo kuollut ja muutamalla on sellainen muistisairaus tai muu sairaus, ettei haastattelua voida enää tehdä. Muutamia haastatteluja tehdään vielä syksyn ja talven aikana ja sitä mukaa, kuin uusia nimiä ilmaantuu, heihin otetaan yhteyttä. Lisätietoja voi lähettää os. kirvu@kirvu.fi otsikolla Sotaorpo.

Jatkotyöhön etsitään opiskelijaa/tutkijaa, jota kiinnostaa miten sotaorvot ovat selviytyneet henkisesti ja fyysisesti koettelemuksista, vaikenemisen kulttuurista ja muista asiaan liittyvistä seikoista. Suunnitelmissa on myös podcast-sarja sekä kirja.

Katso Hämeenkyrön matkan kuvat tästä: https://hj.pictures.fi/i/SNpMQecjv954grtUBXyfGz3RJZkaFYsu

Artikkelikuva Heikki Jääskeläinen