Etusivu | Kirvun Kirkonkylän Nuorisoseura

Tuuliviirikukko Kirvun ensimmäisestä kirkosta

Kirvun Kirkonkylän Nuorisoseura Ry

Kirvun Kirkonkylän Nuorisoseura Ry perustettiin 14.2.1894 ja puheenjohtajaksi valittiin Matti Akkanen. Tällöin 19 henkilöä liittyi jäseneksi. Kuitenkaan tämä seura ei jaksanut toimia, ja kesällä 1894 jouduttiin pitämään uusi perustava kokous. Tällöin jäseneksi liittyi jo 50 henkilöä, ja puheenjohtajaksi valittiin A. J. Vartiainen. Samana vuonna seura liittyi Etelä-Karjalan Nuorisoseuran jäseneksi.

Nuorisoseura vaalii Kirvun ja kirvulaisten perinteitä. Syyskuun 6. päivänä 1919 Kirvussa allekirjoitetun sopimuskirjan mukaan: ”Seuran tarkoituksena on herättää ja vireillä pitää kansassa ja erittäinkin sen nuorisossa isänmaallista henkeä, harrastaa siveellisyyttä ja käytännöllisen kansansivistyksen levittämistä”.

Kirvun Kirkonkylän Nuorisoseuran olemassaolo ei ole itsestäänselvyys, sillä vuonna 1908 jäsenmäärä romahti kymmeneen henkeen, kun muutama vuosi aiemmin jäseniä oli yli 200 henkilöä. Evakkotaipale ja siirtoseuraksi joutuminen ei helpottanut seuran toimintaa.

Toiminta elpyy 1950-luvulla

Karjala- ja Ylä-Vuoksi-sanomalehdissä oli ilmoitus, missä kutsuttiin Kirvun Edistysseurojen jäseniä neuvonpitoon seuratoiminnan jatkamiseksi tai lopettamisen suhteen. Kirvun Kirkonkylän Nuoriso-seuran toiminnan jatkamisesta päätettiin 23.1.1953 Imatralla, ja toiminta jatkui kokoontumalla eri perheiden kodeissa.

Riihimäen tapaamisessa vuonna 1984 päätettiin perustaa kirjatoimikunta, joka alkoi kerätä valokuvia ja muistoja Kirvun kirkonkylästä. ”Muistoja Kirvunkylästä”-kirja valmistui jouluksi 1986.

Seuran satavuotisjuhlien jälkeen heräsi ajatus kirvulaissyntyisen sopraanon Margit Kopran yksinlauluäänitteen aikaansaamiseksi. Syksyllä 1995 seuran omakustanteinen äänite ”Sulle laulan” julkistettiin vuosikokouksen yhteydessä. Samoihin aikoihin jäsenistö keräsi ja kartoitti Kirvun kirkonkylän paikannimistöä ja tilojen sijaintia sekä niiden viimeisten omistajien nimiä myöhemmin julkaistavaa karttaa varten.

Syksyiset vuosijuhlat

2000-luvulla oli vakiintunut käytäntö järjestää Kirvun Kirkonkylän Nuorisoseuran vuosijuhlat ja vuosikokous Lahdessa. Vuosijuhlissa olemme saaneet kuulla tietoa mm. Kirvun parantolasta, Sairalan opistosta sekä Kirvun ja kannaksen luonnosta. Tietenkin olemme tavanneet juhlissa vanhoja tuttuja, ja saaneet uusia kirvulaisia tuttavia. Monesti olemme saaneet lukea kuulumisia vuosijuhlista ja kokouksista sanomalehti Karjalasta.

Seuran 120-vuotisjuhlan jälkeen johtokunnalle virisi ajatus omasta pöytälipusta. Tämä toteutui vuonna 2017, ja seuraavana vuonna johtokunta teetti Kirvun adressin. Adressia voi käyttää sekä ilon että surun hetkellä. Adressi kertoo myös saajalleen Kirvun Kirkonkylän Nuorisoseurasta. Seuran 125-vuotisjuhlissa naulattiin Kirvun kantolippu juhlavin menoin.

Matkat kotipaikoille

Toimintaan on kuulunut myös retket Kirvuun ja Viipuriin. Aina keväällä alamme innolla kaivaa esille Kirvun karttaa, ja Kirvun matkan järjestelytyöt ovat kiireisimmillään. Ensimmäisenä päivänä käymme Viipurissa, ja teemme mahdollisesti kiertoajelun. Päivällinen nautitaan ravintola Espilässä ja sen jälkeen kävelemme pitkin mukulakivisiä Viipurin katuja muistellen ah, niin ihania vanhoja aikoja. Kirvussa vierailemme kirkonmäellä ja hautausmaalla laskien kukkakimput kunnioittaen kirvulaisia esivanhempia. Osa kotiseutumatkaajista jää kirkonkylälle, ja vierailee omilla kotipihoillaan. Toinen osa matkaajista vuokraa auton, jotka kuljettavat heidät omille kotiseuduilleen. Päivä on antoisa, vaikkakin hyvin haikea.

Vanhojen valokuvien kerääminen ja skannaus sekä kehittäminen ovat seuran jatkuvaa toimintaa.

Nuorisoseuran jäseninä on Kirvussa syntyneitä puolisoineen ja heidän jälkipolveaan. Karjalaisella sitkeydellä ja uutteruudella nuorisoseura on säilyttänyt oman asemansa, ja tavoitteena on kunniakkaaseen ikään ehtineen seuran toiminnan turvaaminen jatkossakin, jäsenmäärän lisääminen ja toiminta-ajatuksen sovittaminen nykypäivään.

Riitta Nikulainen