KOTISEUTUARKISTO

Orimattilan Tietävälän historia: Rintala, Rantanen


Pirkko Sallinen-Gimpl: Orimattilan Tietävälän asutusalue vuonna 1965

Emäntä Maria Lankinen (s. Veijalainen) viljeli tyttärensä Ainon ja tämän miehen Veikko Ilvosen kanssa Rintalan tilaa (Rn:o 4:19) Kirvun Tietävälässä. Tilan pinta-ala oli 41,61 ha, josta oli viljeltyä n. 6 ha. Tila oli yksi neljästä lohkosta, jotka olivat syntyneet vuonna 1906 jaettaessa Simolan tilaa Lankisen suvun kesken (Koskenniskaksi, Peltolaksi, Kankaalaksi ja Rintalaksi).

Lankisen perhe perusti uuden Rintalan tilan Orimattilaan vuonna 1947. Aino ja Veikko Ilvosen ainoa lapsi tytär Liisi (s. 9.6.1932) viljelee tilaa miehensä Vilho Verner Rantasen kanssa, joka on syntynyt Askolassa 6.4.1913. Heidät on vihitty 5.4.1963 ja heillä on tytär Maija-Liisa (s. 25.8.1963). Vanha emäntä Maria Lankinen kuoli vuonna 1956 ja Aino Ilvonen vuonna 1961. Veikko Ilvonen muutti vaimonsa kuoleman jälkeen asumaan Orimattilan kirkolle, joten Rintalassa asuu vain Rantasen perhe.

Liisi Rantanen oli 7-vuotias, kun oli lähdettävä ensimmäiselle siirtolaismatkalle. Sijoituspaikkakunnalla Viljakkalassa asuttiin toista vuotta maalaistalossa. Viimeisinä kuukausina Ilvosen perheellä oli erillinen ullakkohuone asuttavana. Perheen naiset tekivät satunnaisia töitä paikkakunnalla. Aino Ilvonen sai sitten työpaikan Myrskylästä, Kylmäsuon kartanosta, joka saattoi järjestää myös erillisen huoneen perheen käyttöön. Veikko Ilvonen oli rintamalla ja saattoi vain lomilla käydä kotona. "Myrskylässä viihdyttiin kyllä hyvin", muisteli Liisi Rantanen. "Ihmiset olivat ystävällisiä ja melko vilkkaita."

Marraskuussa 1942 Ilvoset palasivat Kirvun Tietävälään. Rintalan talo oli säilynyt ehjänä, mutta ovet ja ikkunat oli irrotettu ja viety pois.

Toinen matka Karjalasta Satakuntaan kesti toista kuukautta, kun alkumatka tehtiin Saimaan yli. Sijoituskunnassa Kankaanpäässä asuttiin vajaa vuosi maalaistalossa. Veikko Ilvonen oli talossa töissä. Perheellä oli yksi huone talosta asuttavana. Ilvosen karja oli sijoitettu talon navettaan. Karjanrehua varten vuokrattiin heinämaata. Kirvun Rintalassa oli karjaa ollut 7-8 lehmää, mutta siirtolaisena ollessa voitiin pitää vain kolmea lehmää ja hevosta.

Veikko Ilvonen sai Myrskylästä vuokramaata ja asunnon perheelleen. Kaksi ja puoli vuotta kului Myrskylässä maansaantia odotellen. Hallintasopimuksella saatiin vuonna 1947 Orimattilasta uudistila, jonka pinta-ala on 32 ha. Tilan nimeksi otettiin entinen kotitilan nimi. Valmista peltoa oli 4,5 ha ja kanteikkoa 5 ha. Vuoteen 1948 mennessä oli kanteikkoala raivattu pelloksi.

Ilvoset muuttivat uuteen Rintalaan syksyllä 1947. Paikalla ei ollut mitään rakennuksia. Aluksi ryhdyttiin rakentamaan navettaa, jonka talliosasta tehtiin väliaikainen asunto. Navetan yhteyteen oli rakennettu myös karjakeittiö, sauna ja kalustovaja. Navetan ylisiä käytettiin rehuvajana. Kun tilaa oli näin hyvin, rakennettiin ensin puimala vuonna 1950 ja asuinrakennus vasta vuonna 1951.

Rintalan karjassa on vieläkin Kirvusta tuotujen lehmien jälkeläisiä. Nykyisin Rintalassa on neljä lehmää, kuusi vasikkaa ja hevonen. Lampaita pidettiin vielä 1950-luvulla, mutta ei enää nykyisin.

Kirvun tilalla viljeltiin kauraa, ruista, vehnää, ohraa ja perunaa. Siirtolaispaikkakunnilla viljeltiin vuokramailla vehnää ja kauraa. Aluksi Orimattilassa kasvatettiin ruista, mutta sitten siitä luovuttiin kokonaan. Kaura on rehuviljana edelleen tärkeä, mutta vehnänviljely on maatilan talouden kannalta edullisinta.

Kirvusta tuoduista maatalouskoneista oli Orimattilassa käytössä niitto- ja haravakoneet sekä ajoneuvoista rattaat ja reet. Niittokoneen käytöstä luovuttiin vuonna 1958, mutta muita mainittuja käytetään vieläkin tarvittaessa. Vilho Rantanen toi tilalle mukanaan traktorin työvälineineen. Lypsykone ostettiin vuonna 1964.

Tilalla on tehty suunnitelma metsänhoitoa varten vuonna 1960. Metsänistutus-, viljavuustutkimus- ja salaojitussuunnitelmat ovat tekeillä. Tila on karjantarkkailutila.

Vilho Rantanen on asunut vuodesta 1935 Orimattilassa Pakaan kylässä, jossa hänen isällään oli tila vuokrattuna. Nykyisin tila on Vilho Rantasen veljen omistuksessa. Omien viljelystöiden ohessa Vilho Rantanen on tehnyt mm. traktoritöitä naapureille. Talosta kuulutaan Maamiesseuraan, Maataloustuottajiin ja Maatalousnaisiin sekä Nuorisoseuraan.