ARKISTO

ONNISTUNUT MUSEOPÄIVÄ PÄÄTTI KIRVU -MUSEON KESÄKAUDEN

02.09.2012 - 02.04.2013


Edes syyskuinen koleus ja viima eivät pitäneet uteliasta, historiastaan kiinnostunutta museokansaa loitolla Kirvu –museolta tänään sunnuntaina 2.9. Yli satapäinen vierasjoukko sai tosin myös nauttia syksyn kirkkaudesta iltapäiväauringon viimein pilkotellessa pilvien lomasta. Museovieraita oli haastattelujen perusteella saapunut läheltä ja kaukaa. Joukossa oli niin vilkkaita kirvulaisia, kuin hämeen hitaitakin. Kävijöiden ikäjakaumakin yllätti positiivisesti. Moni mummu ja vaari toi museolle lapsen lapsiaan tutustumaan oman lapsuutensa Kirvuun. Nuorin kävijä oli juuri täyttänyt vuoden. Näin siis perinnetieto ja karjalaisuus siirtyvät edelleen sukupolvelta toiselle päinvastaisista peloista huolimatta.

Nähtävää ja koettavaa oli paljon. Kirvun eri kylien kartat ja kyläkirjat kiinnostivat monia ja Inkisen kaupan namupussit tekivät kauppansa. Äidyttiinpä uteliaana tutkimaan Viipurin alueen puhelinluetteloa vuodelta 1943 - löytyisikö sieltä tuttuja nimiä ja löytyihän niitä. Joukolla myös ihmeteltiin laskemisen apuvälineen eli helmitaulun logiikkaa. Helmitaulu mahdollistaa yhteen- ja vähennyslaskujen lisäksi myös kerto- ja jakolaskut.

Museolla koettiin myös yllättävä ilon hetki, kun sinne tänään lahjoitettiin Suojeluskunnan paikallispäällikkö Simo Naatin kirjoituskone perikunnan toimesta. Suurkiitokset siitä heille! Museo ottaa mieluusti lahjoituksia vastaan. Jos ullakollasi on sopivaa, sinulle turhaa kirvulaista tavaraa, luovuta se kaikkien nähtäväksi museoon.
Tämänpäiväisen onnistuneen Inkilän kauppa -teeman innoittamana Kirvu –museolla tullaan jatkamaan avoimien ovien päiviä erilaisten teemojen ympärillä – jälleen ensi kesänä.

Teija S.