ARKISTO

Naisenergiaa Kirvun Pitäjäseuraan

25.06.2012 klo 21:12 - 31.12.2012

Kesäkuisessa vuosikokouksessa valittiin yksimielisesti Kirvun Pitäjäseuran uudeksi johtohahmoksi mäntsäläläinen Helinä Kuisma os. Jäppinen. Helinän juuret johtavat, kuinkas muuten, rajan taakse Kirvuun, Läylölän kylän Korsjärven rantamaisemiin.


Helinän evakkotaival on kulkenut Hämeenkyröstä Karvialle ja sieltä edelleen Mäntsälään Levannolle, jonne nuoren Helinän perhe vihdoin evakkomatkan päätteeksi asettui. Vaikka puoliso myöhemmin löytyikin kotinurkilta Mäntsälästä, myös hän on juuriltaan kirvulainen, Roinilasta lähtöisin. Karjalainen vahva perinne näkyy päivittäin Helinän arjessa. Karjalan murteen lisäksi se näkyy perinneruokina, kuten karjalanpiirakoina ja karjalanpaistina, joita herkkuja usein nautitaan.

Kiinnostus omiin juuriin ja Karjalaan ei koskaan tukahtunut, vaikka vanhemmat eivät kipeistä muistoista koskaan Helinälle avautuneetkaan. Isoäiti puolestaan kertoili Helinälle mieluusti omasta elämästään Kirvussa ja siirsi arvokasta perinnetietoa ja kulttuuria lapsen lapselleen. Näin siis rakkaus rajan taakse jääneeseen kotiseutuun sai voimaa ja kasvoi. Vielä tänäänkin Helinä reissaa ahkerasti Levannon ja Kirvun väliä.

Helinän toiveena on, että mahdollisimman paljon perimätietoa siirrettäisiin sukupolvelta toiselle, eikä annettaisi informaation katketa. Toiminnan jatkumiseksi tarvitaan uutta, nuorta ja ennakkoluulotonta väkeä ohjaimiin. Matkailu rajan tuolle puolen ei ole mikään peikko, vaikka moni niin ajatteleekin. Matkailu avartaa ja samalla ainakin oppii arvostamaan elämän helppoutta nykyisessä kotosuomessa.

Helinä toivottaa kaikki, niin kirvulaiset, kuin muutkin tervetulleeksi Mäntsälän kirkonmäellä sijaitsevaan Kirvu-museoon. Museo sijaitsee vanhassa viljamakasiinissa. Museo on avoinna kesä-heinäkuussa sunnuntaisin klo 11-15, eikä pääsymaksua kävijöiltä peritä.

Teija Sipiläinen