ARKISTO

Seppo Rautama pyydettiin Kirvu Säätiön johtoon

30.03.2012 - 31.12.2013


29 vuotta Kirvu Säätiön valtuuskuntaa johtanut Soini Hämäläinen (oik.) sai kiitokseksi pitkästä urastaan ruusut valtuuskunnan sihteeriltä Eeva Kuosalta ja Kirvu Säätiön hallituksen puheenjohtajalta Martti Ovaskalta. Hämäläinen kutsutaan myös Kirvu Säätiön kunniapuheenjohtajaksi. Valtuuskuntapaikasta luopui ansiokkaan uran jälkeen myös Tauno Pullinen (vas.).
Valtuuskunta sai uuden puheenjohtajan, kun 29 vuotta säätiötä luotsannut Soini Hämäläinen jätti paikkansa. Myös uusia retkeläisiä kaivataan.

Kirvulaisuutta vaaliva ja rahoittava Kirvu Säätiö sai valtuuskunnalleen uuden puheenjohtajan, kun mäntsäläläinen Seppo Rautama pyydettiin ja valittiin yksimielisesti säätiön valtuuskunnan puheenjohtajaksi Kirvu Säätiön valtuuskunnan kokouksessa lauantaina 24. maaliskuuta Mäntsälässä. Valtuuskuntaa 29 vuotta tarmokkaasti johtanut ja aikaisemmin myös Kirvun Pitäjäseuraa vetänyt mäntsäläläinen Soini Hämäläinen kutsutaan säätiön kunniapuheenjohtajaksi.
Rautama nousi valtuuskuntaan niin ikään ansiokkaan rupeaman kirvulaisuuden vaalimiseksi tehneen Tauno Pullisen paikalle. Kaikkiaan valtuuskunnassa on 12 jäsentä Kirvun sijoituskunnista Mäntsälästä, Orimattilasta, Pukkilasta ja Kärkölästä sekä lisäksi Helsingistä ja Lahdesta. Sihteerinä toimii myrskyläläinen Eeva Kuosa.
Seppo Rautama on syntynyt sotien jälkeen vuonna 1946 Mäntsälässä, mutta hänen juurensa ovat Kirvun Ylikuunun kylässä. Rautama oli reilun vuoden myös Kirvun Pitäjäseuran puheenjohtaja niin ikään Soinin Hämäläisen jalanjäljissä, mutta tällä hetkellä pitäjäseuraa johtaa varapuheenjohtaja Pentti Tomminen Orimattilasta.
– Seppo, raivaa meille suora väylä Kirvuun. Voin nyt jättää turvallisin mielin kirvulaisten asiat Seppo Rautaman käsiin, Hämäläinen kiitteli valtuuskunnan kokouksessa.
Rautama puolestaan kiitteli luottamuksesta ja lupasi paneutua haasteelliseen tehtäväänsä huolellisesti.
– On tärkeää saada myös 1940-luvun jälkeen syntyneitä juuriltaan kirvulaisia mukaan toimintaan ja mukaan järjestettäville kotiseutumatkoille tutustumaan Kirvuun niin sanotusti juurilleen. Onhan meillä hyvät taustatiedot karttoineen joka kylästä, Rautama sanoo.
Rautaman ollessa Kirvun Pitäjäseuran johdossa muun muassa Kirvun museota kehitettiin. Nykyisin museolla on esimerkiksi kesäisin säännölliset aukioloajat.
Myös Soini Hämäläinen jatkaa edelleen arvokasta työtään Kirvun Pitäjämuseossa. Museon perustaminen Mäntsälään vuonna 1985 oli pitkälti juuri Hämäläisen sinnikkyyden ansiota. Hämäläisen ja muiden aktiivisten kirvulaisten ansiosta kirvulaiset pääsivät 1990-luvulla vierailemaan entisessä kotipitäjässään liki 50 vuoden jälkeen, ja suhteet uuteen kunnallisjohtoon olivat hyvät. Karjalankannaksella, Imatran kupeessa sijaitseva Kirvu oli vuosikymmenet suljettu matkailijoilta, sillä hautausmaalla ja kirkonkylällä sijaitsi venäläisten panssarivarikko.

FAKTA
Kirvu ei luovuta

Kirvu on yksi yli 40:stä sodan jälkeen kokonaan rajan taakse jääneestä pitäjästä.
Kirvu Säätiö vaalii kirvulaisuutta ja rahoittaa kotiseututoimintaa.
Säätiöllä on valtuuskunta ja hallitus. Valtuuskuntaa johtaa Seppo Rautama, hallitusta Martti Ovaska.
Kirvun Pitäjäseura tallettaa kirvulaisia perinteitä, järjestää tapahtumia sekä ylläpitää Kirvun Pitäjämuseota sekä Kirvun arkistoa.
Pitäjäseuraa johtaa 3.6. vuosikokoukseen asti varapuheenjohtaja Pentti Tomminen.
Museon kesäkausi alkaa 3.6. Kesä-heinäkuussa museo on avoinna sunnuntaisin kello 11–15, muulloin sovittaessa.
Seuraavat Kirvu-juhlat ovat Kärkölässä 12. elokuuta. Juhlat järjestää aina paikallinen karjalaisseura, tällä kertaa Kärkölän Karjalaiset ry.

Juttu ja kuvat:

Katri Hämäläinen
Mäntsälä-lehti


Lisää kuvia Mäntsälä-lehden nettilehdessä.