ARKISTO

KIRVUN SAIRALAN KYLÄPÄIVÄ 2016

06.09.2016 - 31.01.2017


Kirvun pitäjäseuran puheenjohtaja Hannele Inkisen puheenvuoro

"Kohta Sairalan seudulle syksy saa, keltalehtihin peittyy tuo kaukainen maa" - näillä sanoilla alkaa Osmo Jantusen "Laulu Sairalalle", jolla sairalalaiset joka vuosi aloittavat kyläpäivänsä vieton. Syksyn tuntua oli ilmassa jo Kärkölässäkin. Keltaisia lehtiä ei vielä lennellyt, mutta pihlajissa helottivat punaiset marjat, kun väki kokoontui tuttuun tapaan seurakuntakeskukseen elokuun viimeisenä sunnuntaina.

Risto Lalun tervetulotoivotuksen ja vuoden aikana pois nukkuneiden muistoksi vietetyn hiljaisen hetken jälkeen käytiin nauttimaan ravintola Tähkän pitokokkien maukkaasta lounaasta. Sitä ennen kuultiin Antti Hauhian kansakouluajoiltaan 75 vuoden takaa ulkomuistissa säilyttämä hauska opetusruno ruokailijoille. Kouluaikaisia muistoja elvytettiin myöhemmin myös laulamalla vanhemmalle polvelle tuttuja koululauluja. Ilahduttavasti oli nuortakin polvea paikalla: Ella ja Vilma Palikainen ja Siiri Huhtimo esittivät kaksi laulua. Kaikkia laulutuokioita säestämään oli jälleen ystävällisesti saapunut Ismo Lehmusto.

Kyläpäivien pääjärjestäjän ja juontajan Maija-Liisa Loposen yllätti Kirvu-säätiön edustajien vierailu. Seppo Rautama, Martti Ovaska ja Eeva Kuosa tulivat ojentamaan hänelle mitalin, Kirvu-plaketin, tunnustukseksi aktiivisesta ja monipuolisesta toiminnasta Kirvun asioissa, niin pitäjäseurassa ja kirkkopyhämatkoilla kuin säätiön valtuuskunnassa.

Marjatta Bäckman, Sirkka Rantanen ja Risto Lalu etsivät kotipaikkansa Sairalan kyläkartalta

Kirvun pitäjäseuran puheenjohtaja Hannele Inkinen toi kyläpäivän viettäjille tervehdyksen pitäjäseuralta ja kertoi menneistä ja tulevista tapahtumista. Kulunutta kesää voi sanoa kellokesäksi: Kirvussa käyneille siivoustalkoolaisille oli luovutettu Kirvun kirkon pienemmän kellon palanen, joka oli löytynyt pellosta kyntötöiden yhteydessä, ja Kirvun museoon on lahjoitettu huopatehtaan konttorin seinäkello. Syksyn tapahtumista Inkinen mainitsi mm. yhteislaulutilaisuuden, joka järjestetään mikkelinpäivänä Mäntsälän kirkon 150-vuotisjuhlan kunniaksi, ja kaksipäiväisen pyhäinpäivän matkan Kirvuun sekä Mäntsälässä26.12. pikkulotille ja sotilaspojille pidettävän joulupuurojuhlan. Ensi vuoden kesällä tehdään turisti- ja talkoomatka Kirvuun helatorstaina ja toinen heinäkuussa. Hannele Inkinen korosti sitä, miten arvokasta on kaikki se työ, mitä aktiiviset vapaaehtoiset tekevät perinteen säilyttämiseksi.

Vapaan sanan aikana Seppo Rautama esitteli mielenkiintoisen teoksen: pietarilainen toimittaja on laatinut venäjänkielisen kirjan Kirvun Rätykylästä. Kärkölän karjalaisten puheenjohtaja Liisa Korpela kertoi, millä paikkakunnilla asuu eniten Kirvussa syntyneitä ihmisiä. Inkeri Lahti kertoi jatkavansa kirjoitusharrastustaan, sanoi kirjoittavansa tällä kertaa Riihimäen vanhoista asioista. Maija-Liisa Loponen luki välipalaksi humoristisia ajatelmia.

Viime vuonna alettiin kysellä Sairalan kyläpäivän viettäjiltä, mitä mieltä he olisivat siitä, että ruvettaisiin pitämään Sairalan ja Inkilän kylän päivät yhdessä. Ehdotus sai silloin myönteisen vastaanoton. Nyt Sairalan kyläpäivään toi inkiläläisten ystävälliset terveiset Inkilän kylätoimikunnan puheenjohtaja Teija Sipiläinen. Asiaa aletaan valmistella; pohdittavana on osallistujamäärän arvioiminen ja paikasta ja ajankohdasta päättäminen.

Viimeinen vain sairalalaisten voimin - Leena Anttosen, Antti ja Tyyne Hauhian, Mirja Kuokkalan, Risto Lalun ja Maija-Liisa Loposen toimin - järjestetty kyläpäivä päättyi perinteiseen tapaan arpajaisiin, Karjalaisten lauluun, kiitoksiin ja toivotuksiin. Uusia vaiheita kohti tähyten lähdettiin kotimatkalle.

Eila Hämäläinen

LIITTEET

sairalan kyläpäivä.pdf