ARKISTO

Sairalalaisten kyläpäivä 30.8.2015

01.09.2015 - 31.12.2015


Yleisö kuuntelee Hannu Henttosen esitystä

Ella ja Minea Palikainen laulaa Ismo Lehmuston säestyksellä

Hannu Henttonen

Risto Lalu kertoo perheen evakkomatkasta

Matti Illi esittelee entisen kotitalon pienoiskuvaa
Elokuun viimeisenä sunnuntaina kokoontui Kirvun Sairalan kylän väkeä ja ystäviä jälleen viettämään perinteistä kyläpäivää tuttuun paikkaan, Kärkölän seurakuntakeskuksen tiloihin. Kylätoimikunnan puheenjohtaja Risto Lalu toivotti väen tervetulleeksi, Maija-Liisa Loponen juonsi ohjelman ja kanttori Ismo Lehmusto säesti laulut. Tilaisuuden järjestelyistä huolehtivat Risto Lalu, Maija-Liisa Loponen, Antti ja Tyyne Hauhia, Leena Anttonen sekä Mirja Kuokkala.
Kyläpäivän aluksi pidettiin vuoden aikana pois nukkuneiden muistoksi hiljainen hetki. Vaikka kyläpäivien osanottajien määrä monestakin syystä vähentyy, Risto Lalu toivotti läsnäolijoille kuitenkin juhlamieltä. Tapaamisen ilo oli kyllä havaittavissa, sellainen puheensorina salin täytti jo ennen kuin päästiin ruokapöydän antimia nauttimaan. Kahvila Tähkän emäntien valmistamat herkulliset ruoat ja ohjelman välissä tarjotut kakkukahvit antoivat lisäpuhtia.
Ohjelmassa oli Kirvu-Säätiön puheenjohtajan Hannu Henttosen kertomus säätiön toiminnasta ja tehtävistä. Hän muistutti Kirvun kotisivuista (www.kirvu.fi). Henttonen kertoi myös hautausmaiden suojelusopimusten uusimisesta: Antrea, Kirvu ja Vuoksenranta kuuluvat nykyään samaan hallintoalueeseen, ja siksi yhteistyösopimusneuvottelut käytiin yhdessä kuluvan vuoden keväällä. Sopimukset uusittiin viideksi vuodeksi. Sopimuspaperit ovat Kamennogorskin (Antrean) kaupunginarkistossa. Raportti neuvotteluista on luettavissa Kirvun verkkosivuilla. Uusi asia oli myös se, että Karjalaisilla kesäjuhlilla Hyvinkäällä vihittiin Kirvu-säätiön hankkima Kirvun lippu. Piispa Seppo Häkkisen pitämä vihkimispuhe on luettavissa Kirvun verkkosivuilla. Hannu Henttonen kehotti myös pitämään mielessä Kirvun kotiseutuarkiston, joka sijaitsee Mäntsälässä, osoitteessa Keskuskatu 12 A 1 ja jonka aineisto on vapaasti kaikkien käytössä; yhteyshenkilö on Seppo Rautama.
Kirvu-Säätiö pitää huolta myös Kirvussa olevista muistomerkeistä ja muistomerkkialueista; niiden kunnossa pitämiseksi se järjestää vuosittain kaksi talkooretkeä, ja pyhäinpäivänä lähdetään jälleen viemään muistomerkeille kynttilät ja seppeleet.
Vapaan sanan aikana Risto Lalu luki isosiskonsa Kaija Turtiaisen muistoja evakkomatkoilta 1940–1948. Osa muistelmista on luettavissa Sairalan kyläkirjasta (Kirja Kirvun Sairalasta). Matti Illi oli tuonut kyläpäiville nähtäväksi pienoismallin isoäitinsä talosta Ierikkalasta ja kertoi talosta.
Nuorta ääntä toivat tilaisuuteen Ella ja Minea Palikainen laulamalla kaksi kaunista laulua.
Perinteisiin arpajaisiin oli kertynyt mukava määrä pikku paketteja, ja onnettaren suosikit saivat monenlaisia yllätyksiä.
Saimme kuulla, että Inkilän kylän kyläjuhlissa oli esitetty ajatus Inkilän ja Sairalan kyläpäivien yhdistämisestä. Mukana olijoita pyydettiin nyt kirjoittamaan asiasta mielipiteensä palautelippuihin. Melkein kaikki kannattivat ajatusta, mutta neuvoteltavaakin asiassa tulee olemaan.
Puoliltapäivin oli tultu juhliin aurinkoisessa säässä, mutta kun lähdettiin kotimatkalle, jyrähteli ukkonen ja sade kasteli kulkijat. ”Kohta Sairalan seudulle syksy saa”, laulamme aina kyläpäiviemme aluksi, ja nyt siirryimme sateen myötä täälläkin syksyisiin ajatuksiin.

Eila Hämäläinen