ARKISTO

MUINAISLÖYTÖJÄ KIRVUSTA

22.01.2015 - 31.12.2016

Keväällä 2007 toimitettiin Lahden kaupunginmuseoon Kirvusta löytynyt pronssisen kaularenkaan katkelma. Esine oli löytynyt Hauhialan kylästä jo kesällä 1939. Hauhiala sijaitsee Helisevänjärven länsipäässä.

Kesällä 1939 Helisevänjärven pinta oli tavanomaista matalammalla, minkä seurauksena järven rannoilla oli näkyvissä poikkeuksellisen paljon veden alta paljastunutta maata. Tuolloin 13-vuotias koululainen, Oiva Kuisma, oli eräällä kalastusmatkallaan havainnut läheisen Vasikkasaaren länsirannalla hiekkamaassa yhden pronssisen riipuskorun sekä pari pitkulaista vihertävää tankoa, joita hän epäili kuparista tehdyiksi. Historiasta ja esihistoriasta kiinnostuneena nuori Oiva piti löytöjä arvokkaina, minkä vuoksi hän otti esineet talteen tarkoituksenaan toimittaa ne syksyllä kouluun opettajalle arvioitaviksi.

Koulut eivät kuitenkaan Kannaksella alkaneet enää syksyllä 1939, ja evakkoon lähdettäessä esineet jäivät Kuisman talon ullakolle. Myöhemmin palaneen kotitalon raunioista löytyi vain yksi pitkulainen tanko, joka päätyi löytäjän mukana aikanaan Lahteen ja siis lopulta kaupunginmuseoon.

Lahden kaupunginmuseo on virallisesti Viipurin Historiallisen museon perinteen jatkaja, minkä vuoksi museo on tehnyt arkeologisia maastotöitä myös Karjalan kannaksella 1990-luvun lopulta lähtien.

Kirvu Säätiö on omalta osaltaan osallistunut Hauhialassa tehtyjen arkeologisten kaivausten kustannuksiin.

Lue täydellinen kaivausraportti liitteenä olevasta tiedostosta.LIITTEET

muinaislöytöjä kirvusta.pdf