ARKISTO

Kirkkopyhä Kirvussa 2006

15.06.2006


Martti Ovaska kiinnitti Karjalan-liiton hopeisen ansiomerkin Eeva Kuosan rintapieleen. Toimitusta seuraa Soini Hämäläinen. Kuva: Heikki Paajanen

Kirvulaiset viettivät kirkkopyhää Kirvussa.

Sankarivainajia muistetaan puolin ja toisin.

Kirvulaiset kävivät viikonnaihteessa rajan takana viettämässä kirkkopyhää kirkon raunioilla. Perinteeksi on muodostunut, että vuosittain järjestetään joko kirkkopyhä tai Kirvu-juhla.

Jumalanpalveluksen toimitti tällä kertaa Martti Kauppinen Orimattilasta. Kauppinen osasi ottaa kuulijamsa, sillä Hänelläkin on evakkotausta. Hän on kotoisin Jaakkimasta.

Kirkkopyhään kuuluvat myös kunniakäynnit haidoilla. Sankaripatsas on kirkon- mäellä ja varsinaisen hautausmaan muistomerkki pienen matkan päässä autioituneen panssarivarikon laidalla. Kukat vietiin myös venäläisten kaatuneiden muistomerkille.

Kirvulaisilla on hyvät suhteet nykykirvulaisiin, sillä mm. Voiton päivää toukokuussa juhliessaan venäläiset laskevat kukat myös kitvulaisten muistomerkeille.

Kirkonmäellä luovutettiin Karjala-liiton hopeinen ansiomerkki Eeva Kuosalle. Hän on toiminut Kirvu-Säätiön sihteerinä ja rahastonhoitajana yli 20 vuotta.

Kirkkopyhän päätteeksi järjestettiin parin tunnin kiertoajelu vanhalla kotiseudulla. Kirvun kirkonkylässä oppaana toimi Martti Ovaska joka tiesi parhaiten talojen paikat. Todettiin että Kirvun Osuuskassan talo on pystyssä ja siinä asutaan tänäpäivänäkin. Juuriltaan kirvulaisen musiikkimiehen Eki Jantusen kotipaikka on myös paikoillaan.

Illan tullen joukko jakaantui kahtia. Osa yöpyi Sairalan opistolla ja osa palasi koti- Suomeen.