ARKISTO

Liikkeelle! - Uuteen kotiin -näyttely 24.4. - 15.11.2015

20.04.2015 - 16.11.2015

Evakkojen tiellä: Vapriikin uusi näyttely Tampereella kertoo kodin jättämisen tuskasta.


Postimuseon ja Mediamuseo Rupriikin yhteinen näyttely kertoo inhimillisen näkökulman kodin jättämisen tuskasta sekä uuden kodin rakentamisesta. Esillä on kokemuksia Karjalan evakoilta sekä humanitäärisistä syistä Suomeen muuttaneilta pakolaisilta, joista kaikki ovat jättäneet entisen kotinsa pakon sanelemana.

Näyttelyssä esiteltävien karjalaisten kokemukset ovat melko yhteneväisiä. Koti Karjalassa jouduttiin jättämään kahteen kertaan, ensin talvisodan aikana ja sitten sodan päätyttyä. Uuteen kotiin sopeutumista helpottivat muun muassa muiden karjalaisten sijoittuminen samalle paikkakunnalle, yhteisöllisyys, iloinen mieli, optimismi, kulttuurielämä ja talkootyöt.

Chilestä, Irakista ja Somaliasta muuttaneiden pakolaisten tarinat ovat karua kertomaa. Pelko ja epävarmuus täyttivät kotimaassa mielen. Pakomatka oli monelle heistä vaarallinen. Myös näyttelyn pakolaisten sopeutumista uuteen kotiin helpottaa yhteisöllisyys, sosiaalinen mieli ja erilaiset harrastukset. Suomen kielen oppiminen auttaa tulevaisuuden suunnittelussa.

Näyttelyyn on tuotu kaikille yhteneväisiä teemoja, jotka ovat musiikki, ruoka, käsityöt, pukeutuminen ja koristautuminen sekä viestintä.

Liikkeelle! – Suomi sodan jälkeen on Trafiikki-museoiden laaja verkostonäyttelyhanke, jossa yhdeksän museota käsittelee jälleenrakennuskauden Suomea kunkin museon valitsemasta näkökulmasta. Trafiikki-museot ovat liikenteen ja viestinnän erikoismuseoita.

Lippujen hinnat
 • Aikuiset 10€
 • Eläkeläiset, työttömät ja ryhmät 8€/hlö
 • Lapset 4€

  Näyttely on avoinna 24.4. — 15.11.2015 ja osoitteessa
  Tampellan alue, Alaverstaanraitti 5, Tampere  LIITTEET

  kirvu-kuoron kutsu ja matkaesite tulostettavassa muodossa.pdf