ARKISTO

KIRJOITA AIHEESTA Evakkotaival

04.05.2014 - 30.06.2014

Kesäkuussa tulee kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun kirvulaiset sulkivat kotiovensa viimeistä kertaa määränpäänään tuntematon.
Evakkotaival ja evakkoaika alkoi. Evakkoja eli siirtolaisia oli 11 % maan kaikista asukkaista.Kesäkuussa 1944 käydyn suurhyökkäyksen jälkeen Suomi vetäytyi Itä-Karjalasta ja syyskuussa 1944 raja palautettiin kulkemaan samaa linjaa, johon se maaliskuussa 1940 oli merkitty. Evakuointisuunnitelmaa ei ehditty toteuttaa ja evakkoon lähdettiin suin päin, miten kukin taisi.

Juhannusaattona pidettiin Kirvun kirkossa viimeinen hartaushetki, jonka jälkeen sotilaat ottivat talteen arvoesineet. Kirkon alttaritaulu leikattiin puukolla kehyksistä ja vietiin turvaan.

70 vuoden takaista evakkotaivalta muistellaan kesän aikana monessa kesäjuhlassa, kuten me kirvulaiset Kirvussa 22.6.2014. On erittäin tärkeää saada kirjallisesti dokumentoiduksi evakkomatkojen ilon ja surun aiheet. Tiedon täytyy säilyä ja välittyä tuleville sukupolville, jotka eivät käydyistä sodista ja karjalaisia kohdanneista vääryyksistä mitään tiedä.

Nyt Sinulla on oiva tilaisuus vaikuttaa ja saada oma äänesi kuuluviin. Kirjoita oma tai vanhempiesi evakkotarina. Kaivele muistisi syövereitä ja jaa kipeät, hauskatkin tapahtumat ja muistosi kanssamme. Voit myös kirjoittaa elämästä uusilla asuinsijoilla jne.

Kaikki lehden toimitukseen ajoissa saapuneet kirjoitukset julkaistaan Kirvun Inkilän juhannus-lehdessä. Kirjoitukset myös arkistoidaan Kirvun arkistoon tulevien jälkipolvien luettavaksi ja ettemme unohtaisi. Juhlalehden numeron voi ostaa Kirvu-juhlilta. Lehden voi myös tilata kestotilauksena itselle tai lahjaksi.

Tarinat tulee lähettää viimeistään 15.5.2014 mennessä sähköpostitse osoitteeseen hannele.inkinen@kolumbus.fi.

Kaikki kirjoituksia lähettäneet saavat vaivanpalkakseen Kirvu kuvina kirjan.


Kirvun Inkilän lehtitoimikunta