ARKISTO

Kirvun kirkonkylä, kaikkien kirvulaisten oma kylä

22.09.2006


Satapäinen yleisö seurasi kiinnostuneena videoesitystä Orimattilan ensiesityksessä. Taustalla näyttely Kirvusta evakuoiduista kirkkoaarteista ja Kirvun kirkon alttaritaulu.

Hankkeen ideoijana oli 90-vuotiaana vuonna 2004 edesmennyt perinteentallentaja ekspeditööri Anni Koho. Hän kannusti vuosia sitten nuorempiaan ryhtymään tallenteen tekoon Kirvunkylästä, osoittaen myös varoja joiden avulla projekti olisi mahdollista toteuttaa. Hanke käynnistyi varsinaisesti keväällä 2004. Kun kuvausryhmä Kirvu-Säätiön tilaamana lähti tallentamaan Kihupyhää Kirvun kirkonkylään, avautui mahdollisuus tallentaa kylän maisemaa tätäkin tuotantoa varten. Tästä alkoi tallenteen työstäminen videoksi, jonka ensiesitys oli 21.9.2006. Valitettavasti hanke toteutui näin myöhään, eikä ideoija ole tätä näkemässä.

Tallenne kertoo Kirvunkylän synnyn, sen kehityksen pitäjän hallinnon, seurakunta-, järjestö- ja kulttuurielämän keskukseksi. Osansa saavat maankuulu Kirvun luonnonparantola, tunnettu Voimistelu- ja urheiluseura Kirvun Vilkas, sekä useat muut järjestöt. Myös muutama henkilökuva on otettu mukaan, näistä mainittakoon valtiopäivämiehet Nestor Huoponen ja Yrjö Welling, sekä herastuomari Pietari Ovaska.

Tallenne pyrkii antamaan kylästä kuvan kaikille kirvulaistaustaisille ja Kirvusta kiinnostuneille ikään katsomatta. Se kertoo yhden Kirvun keskeisen kylän olemuksen ajalta ennen sotia, olemuksen josta jäljellä ovat enää kylän maisema ja muistot.

Tallenteen kustantaja: Kirvunkylän kerho
Toteutus: SesamProduction Oy
Käsikirjoitus: Heikki Paajanen ja Martti Ovaska
Musiikki: Erkki ”Eki” Jantunen
Lisätietoja: Heikki Paajanen, puhelinnumero: 040 700 7127

Saatavana DVD ja VHS tallenteina, hintaan € 20,- lähetyskulut.

Tilaukset:

Martti Ovaska
Koivukaari 10
16300 Orimattila
puhelinnumero: 0400 605 685
sähköposti: kuvaovaska@tarvo.net