ARKISTO

Heinänniitto 15.7.2008

15.07.2008


Emännät Helinä, Eeva ja Kaija

Talkooväkeä

Paikkakunnan pojat olivat innokkaita haravoijia

Heinätalkoot Kirvussa 15.7.08

Tiistaiaamu valkeni sateisen harmaana kun Lehdon Liikenteen bussi suuntasi kohti Kirvua mukanaan 21 kirvulaista ja yksi rautulainen. Ankeasta säästä huolimatta uskoimme kaikki sääennustukseen joka oli luvannut selkenevää ja aurinkoista iltapäiväksi.

Nautittuamme aamukahvit Viipurin portissa jatkoimme matkaa kohti Imatraa ja Enson raja-asemaa. Tullimuodollisuuksista selvisimme harvinaisen kivuttomasti, ja pääsimme pian hyssyttelemään pitkin Karjalan kuoppaisia teitä. Sorvarin Valinnassa täydensimme varastojamme, ja niin taas jatkoimme eteenpäin. Hämäläisen Soini toimi oppaanamme kertoillen mielenkiintoisia tarinoita entisistä ajoista ja asioista.

Kerrankin sääennustus piti paikkansa, ja pilvet alkoivat vähitellen väistyä matkan edetessä. Kirvuun saapuessamme aurinko paistoi luvaten meille hyvää heinäpoutaa.

Ensimmäisenä etappina meillä oli Sairalan opisto, jossa pääemäntämme Eeva, Helinä ja Kaija muutaman apukokin kanssa alkoivat keittää kunnon talkooruokaa eli nötkötillä vahvistettua hernekeittoa. Ruokailun jälkeen noin puolet porukasta lähti kotikyläkäynneille, toinen puoli sonnustautui työvaatteisiin ja siirtyi bussilla kirkonmäelle.

Talkoot alkoivat juhlavasti samppanjalla ja mansikoilla – juhlistimme niillä Heijan Aatoksen merkkipäivää. Ja sitten ei kun töihin! Varustuksena meillä oli kolme raivaussahaa, ruohonleikkuri, viikate, haravia ja hankoja, ja niin heinä alkoi kaatua. Avuksemme ilmestyi muutamia kylän poikia, jotka olivat hyvin innokkaita haravoijia.

Parin tunnin päästä kirkonmäki oli siisti ja sankaripatsaalle oli istutettu samettiruusut. Tyytyväisinä katselimme työmme tulosta ennen siirtymistämme hautausmaalle. Siellä saimme työt nopeasti tehtyä ja pääsimme lähtemään talkookahveille opistolle. Pullakahvit maistuivat erittäin hyvältä työpäivän jälkeen! Muutama matkalainen pulahti Torajärven lämpimään veteen huuhtomaan päivän hiet pois.

Kotimatka alkoi kuudelta illalla. Vielä poikkesimme Sairalan ”Siwassa” karkki- ym. ostoksilla, ja sitten oli edessä parin tunnin matka Ensoon. Tullista pääsimme taas ilman jonottamista. Vielä joimme iltakahvit Viipurin portissa, ja jatkoimme kotimatkaa.

Aurinkoisesta heinäpäivästä jäi muistoksi monta mukavaa valokuvaa ja hyvä mieli. Mie taijan lähtee toisekii kerra mukkaa!

Riitta Taskinen
(se mukana ollut rautulainen)

Kuvat: Riitta Taskinen ja Hannu Henttonen.