ARKISTO

Kirvun Vilkas Mommilanjärvellä 2001-2009

10.12.2010

Karjalaista perinnettä vaalivat luovutetun alueen pitäjä- ja urheiluseurat ovat löytäneet uuden tavan Karjalaisuuden esillä pitämiseksi, tapa on kirkkovene-soutu ja siihen on helppo saada myös nuorta väkeä mukaan. Karjalan kan-nakselta lähtöisin olevat kirvulaiset jälkeläisineen ovat ottaneet osaa, urheiluseuransa Kirvun Vilkkaan nimissä, Mommilanjärven souteluun.
Kirvun Vilkas ry Myöhemmin maankuuluna voimistelu- ja urheiluseurana tunnettu Kirvun Vilkas perustettiin v 1901 toimimaan paikallisen kirkonkylän nuorisoseuran alaosastona, tarkoituksella huolehtia nuorison ruumiillisesta kasvatustyöstä. Alkuvaiheessa osasto toimi nimellä Kirvun Voimisteluseura, mutta vuonna 1907 nimeksi otettiin Kirvun Vilkas. Aluksi seuran toiminta keskittyi lähinnä joukkuevoimisteluun. Myöhemmin mukaan tulivat muut lajit, kuten yleis-urheilu, hiihto ja paini.

Soutupäätös syntyi seuran 100-vuotisjuhlassa 2001.Sotien jälkeen toimintaa jatkettiin seuran osastoissa Hyvinkäällä, Imatralla, Kärkölässä ja Orimattilassa, kunnes toiminta hiipui vähitellen 1970-80 luvuilla lähinnä kokousten pitoon muistelujen merkeissä. 1990 luvun suurin saavutus lienee seuran historiateoksen julkaiseminen. Vilkasta ei ole koskaan lakkautettu.
Seuran täyttäessä 100 vuotta vuonna 2001, Kärkölässä pidetyssä juhla-kokouksessa, Viljo (Ville) Salminen teki aloitteen Mommilanjärven soute-lutapahtumaan osallistumiseksi.
Kirkkovenejoukkue koottiin seuran entisistä aktiiveista, mutta jo toisesta osallistumiskerrasta mukana on ollut kirvulaistaustaisia nuoria.
Vuonna 2004 päätettiin haastaa soutuun mukaan Vilkkaan vanhan kilpa-kumppani Antrean Esa, joka jatkoi haastetta Vuoksenrannan suuntaan.

Juhlakokouksen osanottajia, keskellä soutuidean isä Viljo (Ville) SalminenEnsimmäinen joukkue v. 2001, huomaa Martti Kostiaisen alkuperäinen Vilkkaan paita.


Kuvassa vasemmalta: Pentti Haikonen, Markku Backman, Viljo Salminen, Reino Meronen (takana), Martti Kostiainen, Pentti Ikävalko, Raimo Suni, Seppo Olkinuora, Juho Käkönen, Esa Pirhonen, Heikki Veijalainen, Petri Käkönen, Vesa Puumala ja Heikki Paajanen. Kuvasta puuttuu Paavo Aarnikka
2002. Joukkue yhtenäisessä edustusasussa vuonna 2002
2003.Vuonna 2003 nautittiin soudun jälkeen Karjala-nimistä ”urheilujuomaa”.


2004.Antrean Esa vastasi Vilkkaan haasteeseen v. 2004. Hyvässä hengessä käydyn kisan jälkeen lippumiehinä Esan Pentti Talja, sekä Vilkkaan Ville Salminen ja Heikki Paajanen.Jännittynyt tuokio ennen lähtöä.

2005.Jännittynyt tilanne ennen lähtöä

Vilkkaan joukkue tuulettaa maalissa lähtönsä voittajana.


Maaliintulo. Vilkkaan joukkue tuulettaa maalissa lähtönsä voittajana. Kuvan oikeassa laidassa Antrean joukkue tulossa maaliin neljäntenä ja Vuoksenranta viidentenä. Lähtöön osallistui 16 joukkuetta. Vilkkaan sijoitus tapahtumassa oli 9. Venekuntia yht 66.

Joukkue 2005 Edessä vasemmalta: Paavo Aarnikka,Viljo Salminen,Outi Suni ja Olli-Pekka Aarnikka. Takana: Raimo Suni, Antti Rehula, Seppo Rautama, Harri Henttonen, Reino Meronen, Arto Jääskeläinen, Seppo Olkinuora, Petri Käkönen, Vesa Salminen, Pauli Puumala ja Heikki Paajanen. Viiriä kannattelee Daniel Jahn, sukutaustaltaan kirkonkylän Ievalan Paajasia.

2006.Viime vuonna Vuoksenrannan joukkueessa soutanut pääministeri oli tänä vuonna estynyt. Valtiovaltaa edusti Kirvun joukkueessa soutanut kansanedustaja Juha Rehula, joka kertoi jonottaneensa monta vuotta saadakseen paikan Kirvun veneeseen. Syntyikin vaikutelma siitä että kynnys päästä Eduskuntaan olisi matalampi kuin kynnys Kirvun Vilkkaan soutujoukkueeseen. Nimeämämme ns. ”evakkolähdön” jossa kaikki joukkueet mukaan lukien souti 18 joukkuetta lähtövoiton korjasi Vilkas. Koko soudun nopeimman kirkkovenejoukkueen ”Team De Wille” Lahdesta perämiehenä toimi kirvulainen Viljo ”Ville” Salminen.

Karjalaisuus tapahtumassa oli myös esillä, kun Vuoksenrannan ja Antrean nelimiehiset joukkueet antoivat alueella näytteen vanhasta karjalaisesta pelistä kyykästä.

Kirvun Vilkas mukana nyt kuudennen kerran. Karjalaisjoukkueita mukana neljä. Antrealta kaksi, Vuoksenrannalta ja Kirvulta joukkue kummaltakin. Kirvu-Säätiön ja Järvelän Rauta Ky:n tukema Vilkkaan joukkue jatkoi hyviä sijoituksiaan. Lähtövoitto "evakkolähdössä" ajalla 44.30 oikeutti kokonaistuloksissa sijaan 6/72. Pronssisijasta vain 19 sekunnin päässä! Perämiehenä Jari Nieminen, tahtisoutajina isä ja poika Salmiset, Ville ja Vesa. Muissa airoissa: Petri Käkönen, Seppo Olkinuora, Raimo Suni, Reino Meronen (70v), Heikki Paajanen, Harri Henttonen, Arto Jääskeläinen, Antti Rehula, Erkki Kilpinen, Jorma Rautama, Pekka Virolainen, sekä Juha Rehula joka kertoi jonottaneensa paikkaa Vilkkaan veneeseen vuosikausia. Lopulta tärppäsi, kansanedustajan panos soudussa oli täysipainoinen ja hän lupasi olla käytettävissä tulevinakin vuosina.


Voimannäyte soudun jälkeen.

2007.Joukkueemme souti jälleen hienosti Kirvu-Säätiön ja Järvelän Rauta Ky:n tukemina. Joukkuetta oli nuorennettu hieman edelliskerrasta. Siinä soutivat: Perämiehenä Vesa Salminen, tahtisoutajina Outi Örn o.s. Suni ja Ville Salminen. Muut soutajat: Olli-Pekka Aarnikka, Harri Henttonen, Arto Jääskeläinen, Erkki Kilpinen, Petri Käkönen, Seppo Olkinuora, Jorma Rautama, Antti Rehula, Juha Rehula, Raimo Suni, Ari Tuokko ja Pekka Virolainen. Kaikki kirvulaistaustaisia!

Lisäksi veneen keulapiikissä matkusti Karjala-lehden toimitussihteeri Päivi Parjanen tarkoituksena kokea tapahtuman huuma aitiopaikalta. Hänen tuntonsa on luettavissa 2.8 ilmestyvässä Karjala-lehdestä. Kolmannen lähdön lähestyessä maalia teki vesitaso lentokone laskun vastakkaisesta suunnasta aivan kilpailijoitten eteen. Tästä Iltalehti repi lööpin ”Pääministeri vaarassa”, unohtivat kuitenkin mainita lähtövoittajan Kirvun Vilkkaan olleen n. 60 metriä lähempänä koneen laskeutumispaikkaa. Eli, jos jollekin koitui vaaraa se oli Vilkkaan joukkue. Pääministeri on näin ollen edelleen kovempaa ”lööppikamaa” kun Kirvun veneessä soutanut rivikansanedustaja, puhumattakaan muista soutajista. Se siitä.

Lähtövoiton napanneen joukkueemme sijoitus loppuajoissa oli 8 / 60, eli erinomainen. Tästä on hyvä jatkaa ensi vuonna. Kirvulaisten kiinnostus soutuun tuntuu olevan sitä luokkaa, että ensikerralla lienee syytä harkita kahden ryhmän varustamista tapahtumaan? Vai? Jos Sinulla on mielipide asiasta meilaa se os. heikki.paajanen@phnet.fi tai soita 040 700 7127Laskeutuva lentokone ei aiheuttanut kummempaa vaaraa, hämmennystä kylläkin.Kirvun Vilkas eränsä voittajana maaliin.Voittajien on helppo hymyillä. Edessä vasemmalla kokemusta rikkaampana Karjala-Lehden toimitussihteeri Päivi Parjanen.2008.
”Evakkoseurat” Antrean Esa Vuoksenrannan Säde ja Kirvun Vilkas ottivat jälleen toisistaan mittaa. Tälläkin kerralla kirvulaiset vetivät veneellä ”De Ville” pitemmän korren voittaen III ns. evakkolähdön, lähdön jossa edellä mainittujen lisäksi souti myös 17 muuta joukkuetta.Joukkue lähtövoiton jälkeen. Eturivi:Jyrki Tuokko, Paavo Aarnikka, Seppo Olkinuora, Ville Salminen Ja Olli-Pekka Aarnikka. Takarivi: Raimo Suni,Vesa Salminen, Erkki Kilpinen, Arto Jääskeläinen, Liisa Rantala, Outi Örn, Antti Örn, Antti Rehula, Harri Henttonen ja Petri Käkönen

Vuoksenrannan joukkue jäi 39 sek. päähän, Antrean hieman enemmän. Tulosluettelon löydät sivulta www.mommilanjarvensoutelu.fi Joukkueemme sijoitus kaikki lähdöt huomioiden oli 5. / 80 joukkueen kisassa, eli erinomainen, vaikkeivät aivan kaikki joukkueet olleetkaan mukana kilpailumielellä. Joukkueemme on vakiintunut kokoonpanoltaan siten, että vuosittainen vaihtuvuus on vain 1 - 3 soutajaa. Tällä kerralla uusina olivat mukana Liisa Rantala, Jyrki Tuokko ja Antti Örn.


Allekirjoittanut ojentaa Sirkka Mertalalle Kirvun Vilkkaaan soutuasun.


Lähdön ollessa vesillä levisi huhu, että Vuoksenrannan Säteen soutajan pääministeri Vanhasen seuralainen, kirvulaistaustainen Sirkka Mertala, ”fanittaa” Vilkkaan joukkuetta. Niinpä pyysimmekin häneltä audienssin ja luovutimme hänelle Vilkkaan soutuasun, jonka hän otti heti käyttöön.
Edelleen joukkueemme esitti, että hän aloittaisi soutuharjoitukset välittömästi, viimeistään seuraavana aamuna! Luin seuraavana päivänä Mommilanjärven nettisivuilta hänen luvanneen järjestäjille tämän!

Lausumme parhaimmat kiitokseni tukijoillemme Kirvu-Säätiölle ja Järvelän Rauta Ky:n Sirpa Kaalikoskelle, sekä soutajille ja soutajien puolesta mukana olleille kannustajille. Oli hienoa nähdä alueella kymmenittäin Vilkkaan paitoihin pukeutunutta yleisöä.

2009. Kuvassa vasemmalta: Paavo Aarnikka varasoutaja, Heikki Paajanen huoltaja, Raimo Suni, Heikki Hämäläinen, Vesa Salminen tahtisoutaja, Liisa Rantala, Hannu Nieminen, Petri Käkönen, ”Ville” Salminen perämies, Antti Örn, Olli-Pekka Aarnikka, Seppo Olkinuora, Sirkka Mertala, Harri Henttonen, Outi Örn, Antti Rehula ja Arto Jääskeläinen tahtisoutaja.


Teimme sen taas ja olimme mukana ”De Ville”-veneellä hienossa soututapahtumassa 84:n kirkkovenekunnan joukossa. Joukkueemme sijoittui lähdössämme toiseksi, Pelastuslaitoksen letkunheittäjien jälkeen, aikamme oli kokonaisajoissa viidenneksi nopein. Taaksemme jäivät mm. kanssamme kisanneet muut ns. ”evakkojoukkueet”. Kokonaisajoissa nopein oli John Deere-niminen joukkue. Tämänvuotinen soutu sai mediassa aikaisempaa suuremman huomion. Osallistuihan kihlapari Vanhanen-Mertala souteluun, kumpikin tahoillaan. Matti Vanhanen perinteisesti Vuoksenrannan Säteen ja Sirkka Mertala nyt ensimmäistä kertaa Kirvun Vilkkaan joukkueessa. Suunnitelman mukaan Vilkas osallistuu myös ensi vuonna tapahtumaan, silloin jo kymmenettä kertaa, kyseessä on seuran juhlasoutu. Kehittelemme juhlavuotta ajatellen edustusasujen lisäksi muutakin uutta ja yllättävää, joten perästä kuuluu! Soutajien ja taustavaikuttajien puolesta kiitämme kaikkia myötäeläneitä tuesta ja kannustuksesta, sekä myös kilpailijoitamme rehdistä kisailusta!

Valokuvat: Martti Ovaska Tuula Suni, Reetta Suni ja Heikki Paajanen

Vuodesta 2010 laaditaan erillinen kertomus, jossa otetaan kantaa Vilkkaan tulevaisuuteen ja seuran järjestäytymisen päivittämiseen.

Soutujoukkueitten puolesta Heikki Paajanen.