ARKISTO

Heinänniittotalkoot 26.7.2011

26.07.2011


Koneet käyntiin - tästä se lähtee!

Kirkonmäki on taas siisti.

Kaksi uupunutta niittomiestä Hannu ja Veli-Matti.

Työ on tehty ja kahvi odottaa.


Hannu kaataa ja Kaija vahtii.
Tämän kesän niittotalkooreissu tehtiin helteisen heinäkuun viimeisellä viikolla. Maurin ohjastama pikkubussi lähti Orimattilasta aamulla viiden aikaan ja poimi matkustajat matkan varrelta mukaan. Yksitoista talkoolaista ja neljä kotiseutumatkaajaa oli tällä kertaa matkalla mukana.

Matka alkoi aurinkoisissa merkeissä; Lappeenrannan tienoilla oli satanut mutta pilvet väistyivät kun tultiin Viipurinporttiin aamukahville. Kahvitauon jälkeen suunnattiin kohti rajaa, ja moni varmaan pohti miten ylitys sujuu aamutuimaan. Hyvinhän se meni, päästiin nopeasti jatkamaan matkaa. Tukalan kuumasta Sorvalin Valinnasta ostettiin eväitä, kuka mitäkin tarvitsi. Karjalan tiet olivat kurjassa kunnossa, kuoppaa kuopan vieressä. Melkoista rytyytystä se meno taas oli, Maurin ei tarvinnut kaasupoljinta paljoa rasittaa.

Sairalan opistolla saatiin sopankeittotouhu rivakasti käyntiin kun kaikki osallistuivat tavaroiden kantoon. Kauhan varressa häärivät Helinä ja Eeva ja reippaat apulaiset. Pian oli hernerokka lusikoitu ja päästiin itse asiaan. Kotiseutumatkalaiset lähtivät Volodin matkaan ja me talkoolaiset ajelimme Maurin kanssa kirkonmäelle.

Heinän kimppuun hyökättiin kahdella raivaussahalla ja yhdellä ruohonleikkurilla, ja meidän kimppuun hyökkäsi parvi kiukkuisia paarmoja. Tällä kertaa paikalliset apuvoimat puuttuivat; parina viime kesänähän niitä innokkaita venäläispoikia oli mukana – mihin lie pojat hävinneet. Muutenkin kirkonmäen tienoo oli hyvin hiljainen ja rauhallinen.

Kun heinätyö alkoi olla loppusuoralla, Mauri vei osan porukasta niittämään hautausmaan aluetta. Heinää oli siellä niin vähän että Paavo pärjäsi sille ruohonleikkurilla. Vähän ennen neljää oli ”heinät seipäillä” ja päästiin hyvin ansaitulle kahvitauolle. Sitä ennen käytiin kuitenkin Torajärvessä uimassa, tai ainakin huuhtomassa hiet pois. Uimakavereina meillä oli iso liuta kylän uimareita niin että ranta meinasi käydä ahtaaksi.

Kotimatkalle lähdettiin viideltä iltapäivällä. Karkki- ym. ostokset tehtiin Sairalan Siwassa ja painuttiin pölyävälle tielle. Sitten edessä oli taas jännitysnäytelmä rajalla. Kuinka ollakaan, satuttiin tulliin juuri pahimmoilleen vuoronvaihdon aikaan, ja saatiin odotella melkoisen pitkä aika passintarkastusta. Maurikin joutui käymään yhdellä jos toisellakin luukulla ennen kuin virkailijat saivat selviteltyä paperit. Tarkkaa se touhu on, monta kertaa saatiin passeja näyttää ennen koti-Suomeen pääsyä.

Iltakahvilla poikettiin vielä Viipurinportissa, ja puolilta öin oltiin Lahdessa, jossa tiputettiin ensimmäiset matkalaiset kyydistä. Maurilla taisi mennä ylitöiksi…

Kiitokset Maurille kuljetuksesta sekä kaikille matkakavereille – toivotaan että osanotto on ensi kesänäkin runsasta. Reippaille raivurimiehille olisi tarjolla töitä!

Reissun vaiheet merkitsi muistiin Riitta Henttonen.
Kuvat Riitta ja Hannu Henttonen