ARKISTO

Sairalalaisten kyläpäivä Kärkölässä 28.8.2011

01.09.2011 - 01.11.2011


Kaarin Veijalainen kertoo kotiinpaluun arjesta talvisodan jälkeen.
Kirvun Sairalan kylätoimikunta kutsui taas väkeä viettämään perinteistä kyläpäivää elokuun viimeisenä sunnuntaina, ja Kärkölän Kahvila Tähkään saapuikin suuri joukko sairalalaisia ja heidän ystäviään. Tilaisuuden järjestelyistä vastasivat toimikunnan puheenjohtaja Risto Lalu ja sihteeri Maija-Liisa Loponen sekä Leena Anttonen, Tyyne ja Antti Hauhia ja Anna-Liisa Lalu. Yhteislaulua säestämään oli ystävällisesti saapunut kanttori Ismo Lehmusto. Kahvilan henkilökunta valmisti maistuvan aterian ja kakkukahvit.

Ohjelma alkoi Risto Lalun tervehdyssanoilla ja hiljaisella hetkellä, joka vietettiin vuoden aikana joukosta poistuneiden muistoksi. Tuttuun tapaan ohjelmassa vaihtelivat yhteislaulu ja puheenvuorot. Alli Hosiaisluoma-Karppinen esitteli toimittamansa kirjan ”Kirvun Luonnonparantola - Karjalan helmi”. Hän kertoi parantolan merkityksestä ja erityisesti ihailemastaan parantaja Maalin Bergströmistä. Parantolan toiminta alkoi sata vuotta sitten ja päättyi talvisodan sytyttyä. Pitkään elänyt toive historiikin kirjoittamisesta johti lopulta muutama vuosi sitten siihen, että Kirvunkylän kerho perusti kirjan kokoamiseksi työryhmän ja sai kirjoittajaksi Hosiaisluoma-Karppisen, joka on koonnut aineistoa useista lähteistä ja haastatellut aikalaisia. - Myös kirjatyöryhmän kokoonkutsuja Heikki Paajanen ja kunnallisneuvos Soini Hämäläinen valaisivat historiikin syntyyn vaikuttaneita vaiheita.

Soini Hämäläinen kiitti Alli Hosiaisluoma-Karppista suuresta työstä ja esitti kyläpäivälle Kirvun pitäjäseuran ja Kirvu-Säätiön tervehdyksen sekä kertoi terveisiä opetusministeriön entiseltä kansliapäälliköltä Jaakko Nummiselta, joka oli eräässä yhteydessä toivottanut onnea kirvulaisten kulttuurityölle. Soini Hämäläinen on iloinen siitä, että Kirvu on talletettu kirjoihin ja karttoihin ja sillä tavalla säilyy omanamme. Hämäläinen muistutti mieleen, että elokuussa 70 vuotta sitten kirvulaiset pääsivät takaisin kotiseudulleen, ja muisteli, millaista kotikylässä silloin oli. Pari muutakin muistelijaa kertoi silloisista oloista, muun muassa siitä, mistä saatiin ruokaa.

Vapaan sanan aikana Inkeri Lahti esitteli pojastaan Juhani Lahdesta kirjoittamaansa kirjaa ja kertoi Lotta-kirjoituskilpailussa saamastaan palkinnosta. Eila Hämäläinen esitti kylätoimikunnan onnittelut edelliselle puheenjohtajalle Antti Hauhialle 80-vuotispäivän johdosta. Oman onnittelunsa kävi lapsuusmuistonsa kera esittämässä Kärkölän Karjala-seuran puheenjohtaja Liisa Korpela.

Kuten ennenkin, kyläpäivän päätteeksi pidettiin arpajaiset, joihin oli tuotu runsaasti voittopaketteja. Sitten olivat vuorossa enää kiitokset ja Karjalaisten laulu. Hyvästelyjä kuunnellessa tuntui siltä, että tapaaminen oli taas antanut kaikille mielen virkistystä.

Eila Hämäläinen