ARKISTO

Pyhäinpäivän kunniakäynti Kirvun pyhillä paikoilla 5.11.2011

06.11.2011 - 31.12.2011


Muistomerkillä.
Jäkäläseppeleen ja kynttilöiden vientipartio suoritti 5.11. kunniakäynnin Kirvussa. Mukana Eeva Kuosa, Hannu Henttonen, Helinä Kuisma ja Martti Ovaska.
Ajelimme hyvässä kelissä Hannun ohjastamana kohti karjalaa, Viipurin portin aamupalan jälkeen tulliin, josta selvisimme erittäin loistavasti. Olimme jo ennakolta päättäneet mennä Tietävälän kautta kun tiedossa oli että Enson ja Kirvun välinen vanha asvalttitie on todella kehnossa kunnossa. Hannu oli ajellut siellä kolme viikkoa sitten ja todennut tien. Soratie Järvenkylän ja Tietävälän kautta oli keskinkertainen ja henkilöautolla hyvin ajettavassa kunnossa. Joihinkin paikkoihin oli tuotu uutta hiekka ja mukana tulleita isoja kiven murikoita piti vähän kyllä väistellä.
Aholan kylän kohdalla taittelimme mukaan kuusenoksia muistomerkeille vietäväksi. Mukana oli myös muistomerkeille Helinän tekemät jäkäläseppeleet sekä kynttilöitä. Hautausmaan muistomerkin hongikko huokui rauhallisuutta, laittelessamme havut, seppeleet ja kynttilät. Hiljennyimme hetkeksi kunnioittaen edellisten sukupolvien työtä.
Kuljimme vanhaa tietä läpi kirkonkylän, tie oli melkein poikki kun vesi oli noussut notkopaikassa ja muodostanut suuren lammikon yli tien hiukan varuskunna portin alapuolelle, kiersimme reunan kautta niikuin siellä on tapana.

Sankaripatsaalla.

Kirkonmäellä kaikki oli paikoillan emmekä näneet ketään ”paikkakuntalaisia”. Kirkkopihan nurmikko oli siistin näköinen ja silmiinpistävän kirjavat seppeleet koristivat muistomerkkiämme. Oli sinne taas ilmetynyt noin 80 sentin korkuinen uusi tekele, siirsimme hiukan ja laittelimme havut maata vasten ja jäkäläseppeleen etupuolelle. Kuvauksen ajaksi keräsimme muovijutut patsaan taakse ja hiljennyimme.
Totesimme vielä että ”nurkanvaltaus” joka kirkomäellä oli suoritettu on purkautunut, pylväin merkattu hautausmaan aidan paikka on taas näkyvissä ja rakennelmat on purettu. Voimme vain ymmärtää että vaatimuksemme rakennelmien poistamisesta sopimukseemme vedoten on tuottanut tuloksen. Sopimuksemme siis toimii ja on pätevä.
Tehtävämme oli suoritettu, täydennyksenä siihen kuului vielä käynti velvollisuudesta Taisteluiden Sankareiden muistomerkillä, johon laitoimme myös jäläseppleeen ja kynttilän. Poikkesimme vielä Sairalassa entisen kunnajohtajan haudalla viemässä kynttilän. Keskustelimme siinä asiasta joka on painanut useamman mieltä. Anatolin jälkeen kun kunnan keskushallinto siirtyi Talikkalaan meillä ei ole ollut kunnollista yhteyttä paikallisiin päättäjiin.
Tulimme Antrean kautta poispäin ja voimme todeta että Paajalan kylästä Ensoon päin oli laitetu uutta pintaa ja tie oli erinomaisessa kunnossa, työ oli jo aika pitkällä. Ensi kesänä kun pinnoitus on saatu valmiiksi kulku Enson ja Antrean kautta varmasti sijuu entistä paremmin.

Ovaskan Aatin poika kirkonkylästä.