ARKISTO

Siivoustalkoot Kirvussa 18.5.2013

18.05.2013 klo 04:00 - 18.05.2013 klo 22:00


Ulkoruokintaa opiston pihalla


Paalunpystyksessä Jorma, Markku ja apujoukot

Rollaattorien luovutus Sairalan osuuskaupalla: Teuvo, Helinä, Juhani ja kaupan täti
Taivas oli pilvessä ja Karjalaan oli luvattu sateita, mutta luotimme Hämäläisen Soinin sanontaan että Kirvus paistaa ain aurinko, kun lähdimme siivousreissulle aikaisin lauantaiaamuna. Bussi oli lastattu innokkailla talkoolaisilla ja kahdella kotiseutumatkaajalla, ja matkan varrelta otimme vielä kaksi matkustajaa mukaan. Aamukahvi juotiin totuttuun tapaan Viipurinportissa, ja sitten suuntasimme kohti rajaa. Tullista ei ollut ruuhkaa, ja pääsimme läpi sutjakasti. Sorvalin Valinnassa teimme ostoksia, sieltä löytyi muunmuassa erittäin hyviä vohveleita ja kovia napostelurinkeleitä.

Matka sujui hyvin, tie Ensosta Antreaan oli hyvässä kunnossa, mutta sen jälkeen alkoi taas röykytys. Routavaurioita oli paljon, kohoumia ja kuoppia kierrellen pääsimme lähes kävelyvauhtia eteenpäin. Sairalan opistolle saavuimme kuitenkin hyvissä ajoin. Merosen Teuvo oli jo matkan varrella soittanut autotarpeesta Volodjalle, joka lupasi järjestää kulkuneuvon vaikka oli itse matkalla Pietariin. Opiston ovella oli munalukko eikä ketään näkynyt eikä kuulunut, joten piti alkaa suunnitella missä alamme keitellä hernerokkaa ja syöttää matkalaisia. Pienen neuvonpidon jälkeen päädyttiin siihen että hoidetaan muonitus opiston pihalla. Grillikatoksen pöydälle katettiin leivät, juotavat ja muut tykötarpeet, soppakauhan varressa häärivät vuoronperään Helinä ja Eeva. Ulkoruokinta onnistui erinomaisesti ja ruoka maistui hyvältä. Luvattu autokin saapui, ja kotiseutumatkaajat pääsivät lähtemään. Juhani lähti mukaan oppaaksi ja tulkiksi.

Kirkonmäellä autosta purettiin ruohonleikkuri, raivaussahat, haravat ja kukkalaatikot. Paavo vetäisi leikkurinsa käyntiin ja aloitti työt, me Kaijan kanssa aloimme istuttaa orvokkeja sankaripatsaalle. Mauri ja Veikko lähtivät raivaussahoineen siivoamaan hautausmaan rajalinjoja. Kaikille riitti tekemistä, ja hetken päästä saimme vahvistusta kun kylän lapset tulivat avuksi. Helinä oli tuonut kotipihastaan kevätesikoita, jotka istutimme muistokiven eteen. Siistiä jälkeä tuli taas!

Hautausmaalla Paavo ajeli leikkurilla heinikon, raivurimiehet kurittivat vesakkoja ja muut haravoivat lehtiä ja risuja ja tasoittelivat myyrien tekemiä multakasoja. Kaija ja minä istutimme kukat. Yksi rajapaalu oli saanut tällin, joten sen tilalle piti vaihtaa uusi. Vaurioitunut paalu saatiin vedettyä ylös bussin avulla, ja kohta oli uusi paalu pystyssä. Yhteistyöllä sekin onnistui.

Urakan päätyttyä pakattiin tavarat autoon ja juotiin talkookahvit luonnonhelmassa. Kotiseutumatkalaisetkin saapuivat sopivasti kahville, ja sen jälkeen alkoi kotimatka. Sairalan Siwassa käytiin karkki- ja luutaostoksilla. Siellä suoritettiin myös kahden rollaattorin luovutus. Kaupan rouva tuntui olevan hyvillään lahjoituksesta ja kiitteli vuolaasti.

Matkalla rajalle saimme nähdä miten pitkälle ratatyöt olivat edenneet Koljolassa, ja miten tuli oli tuhonnut Soperonmäellä maamerkkinä olleen upean talon. Maisema näytti oudolta ilman tuota taloa.

Tullessamme tulliin ensimmäiselle puomille heräsi epäilys oliko tullimiehillä jokin tilapäinen suopeuden puuska, kun passintarkastuksen ja matkustajien laskemisen sijaan virkailija vain huusi bussin ovelta ”onko passi”? Heiluttelimme iloisesti passejamme ja jatkoimme matkaa seuraavaan tarkastukseen. Sekin vaihe sujui nopeasti. Vielä oli tarkoitus käväistä taxfreessä, mutta se oli suljettu tauon ajaksi. Jatkoimme siis kotia kohti, ja jätimme matkan varrelle Juhanin ja Markun. Iltakahvit joimme Utissa.

Oli mukava tehdä töitä hyvän porukan kanssa ja saada paikat kuntoon. Kiitos mukavasta päivästä, tavataan viimeistään Kirvu-juhlissa elokuussa!

Ai niin – Kirvussa paistoi aurinko!

Hyvää kesää kaikille toivottaa Henttosen Hannun emäntä Riitta :-)