ARKISTO

KIRVU-JUHLAT ON JUHLITTU, JA MEILLÄ KAIKILLA OLI NIIN MUKAVAA

12.08.2013 - 30.09.2014

Jälleen on yksi, ties kuinka mones, Kirvu-juhla takanapäin.


Tallennamme tämän hienon ja arvokkaan juhlan hetket muistimme syövereihin ja päiväkirjamerkintöihin voimme palata vuosienkin päästä. Toivottavasti edessä on vielä vähintäänkin yhtä monta pitäjäjuhlaa ja kyläjuhlaa, laulujuhlia unohtamatta.

Kaikkien näiden juhlien onnistumisen edellytyksenä on tiivis ja toimiva

tiimityöskentely, hyvät verkostot ja sadat talkoovoimin tehdyt työtunnit. Historia ja kokemus on opettanut, että karjalaiset ja me heidän jälkeläisensä osaamme ja viitsimme laittaa itsemme likoon yhteisöllisyyden nimissä, sillä näiden tilaisuuksien tarkoituksenahan on tavata toisiamme kasvotusten tyyliin ”haaska tappaa vanha tuttu”.

Tähän sunnuntaiseen 11.8. tappaamiseen olikin ruokailun ja kahvittelun lomassa hyvin aikaa. Keskustelimme vanhojen tuttujen ja uusien tuttavuuksien kanssa jopa niin innokkaina, että juhlien juontaja ei meinannut iloiselta puheensorinalta saada omaa ääntään kuuluviin. Wikipedia muuten kuvailee karjalaisia näillä sanakäänteillä:
”Luonteeltaan karjalainen on reipas, puhelias ja toimelias.”
Totta tosiaan, sellaisia olemme.

Reilusta parisataapäisestä juhlakansasta joku saattoi ihmetellä siellä täällä

juhlaväen rinnuksissa komeilevia kukka-asetelmia. Me Facebookin Kirvu-ryhmäläiset olimme sopineet, että tunnistaaksemme toisemme laitamme rintapieliimme kukat. Aika moni, niin mies kuin nainenkin, oli varustautunut kukkasin. Jos emme ihan juttusille ehtineet heittäytyäkään, niin ainakin huikkasimme heit ja hyvät päivät. Tämä oli mielestäni hieno osoitus yhteisöllisyydestä.

Totuttuun tapaan sää suosi juhlaväkeä ja Orimattilan seurakuntakoti

osoittautui otolliseksi juhlapaikaksi. Ruoka oli maukasta ja sitä oli riittävästi. Yläkerran lehtereiltä puolestaan näki ja kuuli hyvin erinomaisesti rakennetun ohjelman. Kirvulaiset ja karjalaiset kansallispuvut värittivät juhlasalia, samoin karjalaiset kansanpuvut eli feresit. Musiikkiesityksistä vastasivat Kirvu-kuoro ja Kuusiston perheorkesteri. Yhteislauluosuuksissa pääsimme avaamaan omiakin ääniämme enemmän tai vähemmän onnistuneesti. Muistoksi vuoden 2013 Kirvu-juhlista saimme kotiin viemisiksi Kirvu kuvina kuvakirjan. Kirjan kanssa vierähtääkin muutama tovi. Hieno kotiinvieminen, kiitos siitä.

Ensi kesänä vietämme Kirvu-juhlaa alustavan tiedon mukaan Mäntsälässä. Ennen

sitä ei kuitenkaan kirvulaisista pääse eroon, sillä kirvulaiseen huopatossuperinteeseen pääsee tutustumaan Kirvu-museolla Mäntsälässä sunnuntaina 1.9. Tuuha käymää, ni haastellaa lissää.

Vielä lopuksi suuret kiitokset onnistuneesta juhlasta kaikille tapahtuman järjestelyihin osallistuneille. Me katselijat ja kuuntelijat nautimme juhlasta riemumielin.

Teija S.