ARKISTO

Volodja on poissa

27.07.2013 klo 11:00 - 27.07.2013 klo 16:00


Nina (oikealla) laskemassa kukkasia

Nina Dudnikova kynttilän sytytys

Kynttilöiden vieminen haudalle ja Hannun muistopuhe

Pappa kertoi 85 vuotisen elämäntarinansa

Volodjan pöytä Sairalan opistolla

Ystävykset Volodja ja Hannu
Olin sihteerimme Eeva Kuosan ja tulkkimme Juhani Junnan kanssa edustamassa meitä kaikkia kirvulaisia hyvän ystävämme Volodjan 9 pv:n muistelutilaisuudessa. Volodja oli se ihminen joka huolehti meidän kotiseutumatkojemme paikallisten kuljetusten järjestelyistä ja muista käytännön asioista kun ei meillä muita yhteyksiä juuri ole viime aikoina Kirvuun ollut.

Olimme aamulla lähtiessämme epävarmoja kuinka aikataulumme, kuljetukset paikanpäällä ym. asiat päivän mittaan järjestyvät. Päivä sujui kuitenkin aivankuin joku olisi tehnyt ennakkoon hyvän käsikirjoituksen..............selvisimme tullista sutjakasti, olimme 20minuuttia ennen tilaisuuden alkua hautausmaan kohdalla ja käveltyämme Volodjan haudalle olimme juuri sopivasti paikalla kun muistotilaisuusvieraita alkoi tulla paikalle. Haudalla tilaisuudessa oli muistokynttilöiden sytyttäminen ja lyhyet muistopuheet, jotka vuoron perään pidimme, minä meidän entisten kirvulaisten ja heidän jälkeläistensä puolesta, Juhanin kääntäessä puheen venäjäksi ja Eevan laskiessa kukkasemme.

Volodjalla ja Ninalla on kaksi tytärtä ja 5 lastenlasta. Saimme tutustua heihin kaikkiin Volodjan ja Ninan datsalla jonne siirryimme haudalta mustalla Volgalla varsinaiseen muistelotilaisuuteen. Minulla oli ollut väärä käsitys Volodjan ja Ninan asuinpaikasta kun Nina kertoi heidän molempien olevan pietarilaisia ja heillä on asunnot siellä. Kirvun luonnon kauneus vei kuitenkin Volodjan sydämmen ja he rakensivat datsansa lähelle kalanviljelylaitosta.
Tilaisuus alkoi käsienpesulla jossa Volodjan sievät 7-10 vuotiaat tyttären tytäret tarjosivat pumppupullosta saippuaa ja käsipyyhkeen käsien kuivausta varten. Nina opasti meitä sisään sanoen paikkojen olevan vapaasti valittavissa.
Pöytään johon istuimme istahti meitä vastapäätä 85-vuotias pappa joka kertoili hauskaan tapaansa koko elämän historiansa Leningradin piirityksestä aina Volodjan datsan rakentamiseen asti, hän oli niin innokas että Volodjan vanhemman tyttären Katjan oli hieman hillittävä papan jutustelua kun Juhani tuskin kerkisi kolmannesta puheista kääntämään. Puhe oli niin vuolasta mutta hauskaa kuunnella minun korviini. Ruokailimme Ninan ja hänen vanhemman tyttärensä Katjan ja papan kanssa samassa pöydässä. Pyrimme noudattamaan paikallisia tapoja jotka tulivat esille Ninan kertoessa miten he viettävät muistelutilaisuutta. Tilaisuuteen on varattu koko päivä myöhäiseen yöhön asti. Kun vieraat väsyvät he saattavat käydä kotonan levähtämässä ja tulla uudestaan. Muistoateria oli maukas ja runsas, alku-, pää- ja jälkiruokineen. Oli oman puutarhan tuotteita oli kalaa eri muodoissa ja lihaa, perunoita ym. ym.
Pääruuan jälkeen lähdimme vilvoittelemaan ulos ja keskustelimme Ninan kanssa Juhanin välityksellä. Keskusteluissa kävi ilmi meitä kirvulaisia rauhoittava asia että jatkossakin saamme paikallisia kyydityksiä kotiseutumatkoillemme.

Venäläisistä hautajaisseremonioista opin tällä matkalla paljon. Kun ihminen kuolee, hänet haudataan 3 päivää kuoleman jälkeen, muistelutilaisuus pidetään 9 päivänä ja 40 päivänä on muistelutilaisuus vainajan sielun taivaaseennousemispäivänä.
Tilaisuuksissa esittelemme itsemme, kerromme keitä olemme ja mistä tulemme. Pidetään vainajalle lyhyet puheet ilman virsien veisuuta kertoen hyvistä asioista ja hänen saavutuksistaan.
Perinteiseen pukeutumiseen kuuluu miehillä musta puku ja paita takin kanssa tai ilman ja naisilla tumma hame ja pusero mustan huivin kanssa.
Perinteisesti syödään ja juodaan Vodkaa.

Tilaisuudesta jäi välitön, kotoisa ja lämmin muisto, kun Nina halasi meidät kotimatkalle. Ninan, tyttärien ja muiden vieraiden hyvästeistä näki kuinka tervetulleita vieraita olimme.
Volodjan Pietarin vävy huolehti meidän kyydityksestä Kirvun uudelle hautausmaalle jossa talkooväki oli juuri lopettanut työnsä ja lähdimme Sairalan opistolle lähtökahvien keittoon.

Suuret kiitokset Eevalle ja Jussille, oli suuri kunnia edustaa kanssanne kirvulaisia tässä tilaisuudessa.

Hannu Hanneksenpoika Henttonen Kirvun Paavilanmäeltä.
LIITTEET

volodjan surunvalittelupuhe - fin-ru.pdf