UUTISIA JA TIEDOTTEITA

SUOMEN ARMEIJAN KUVA-ARKISTO

03.12.2019 - 31.12.2023

Etulinjasta kotirintamalle 1939-1945

Käytettävissämme on ainutlaatuinen kuvakokoelma "SA-kuva-arkisto", joka sisältää lähes 160 000 Suomen talvi-, jatko- ja Lapin sodan ajan valokuvaa vuosilta 1939-1945. Pääosan kuvista ovat ottaneet Päämajan alaisten tiedotuskomppanioiden kuvaajat. Talvisodan kuvamateriaali on rintamamiesten omalla kalustollaan kuvaamaa.

SA-kuva-arkiston kuvat ovat alkuperäistä vastaavassa kunnossa. Digitoiduille kuville on tehty pelkät sävysäädöt ilman varsinaista kuvanparantelua. Aineisto sisältää kuvia, jotka voivat järkyttää ja ahdistaa lapsia sekä herkkiä henkilöitä.

KUVAUSTOIMINNAN KÄYNNISTYMINEN SYKSYLLÄ 1939
Kuvaustoiminnan käynnistyessä syksyllä 1939 kuvaustoiminta oli täysin organisoimatonta eikä jatkuvaa rintamakuvausta ehditty järjestää ennen välirauhaa. Suurin osa syksyn 1939 ylimääräisten harjoitusten (YH) ja talvisodan kuvista esittääkin lähinnä kotirintaman elämää, pommitusten jälkiä, sotateollisuutta sekä selustan tapahtumia. Ylimääräisten harjoitusten ja talvisodan ajalta kuvia on taltioitu yhteensä noin 11 000.

KUVAUSTOIMINTA JÄRJESTETÄÄN UUDESTAAN JATKOSODASSA
Jatkosodan kynnyksellä, kesällä 1941, muodostettiin yhdeksän Päämajan alaista tiedotuskomppaniaa (TK). Tiedotusta varten perustettujen tiedotuskomppanioiden kuvaustoimintaa alettiinkin pian kutsua TK-kuvaukseksi ja kuvaajia TK-kuvaajiksi. Tiedotuskomppanioiden lukumäärä vaihteli sodan aikana kahdeksasta kahteentoista ja aktiivisesti etulinjassa palveli noin 150 kuvaajaa. TK-kuvaajien tehtävänä oli tallentaa taistelutilanteiden ohella sotahistoriallista ja kansatieteellistä aineistoa. Kuvia annettiin lehdistölle, mutta suurinta osaa kuvista ei koskaan julkaistu.

KUVA-ARKISTO JÄLKIPOLVILLE
Negatiivit ja paperikuvat arkistoitiin sotiemme aikana Päämajan kuvaosastolle. Kuvat ovat säilyneet Päämajan kuvaosaston ja sen seuraajien hallussa tähän päivään asti. Tämä sotiemme perintö on digitoitu SA-kuva-arkistoksi internetin käyttäjien katsottavaksi. SA-kuva-arkisto on Puolustusvoimien Kuvakeskuksen tuottama ja Anygraaf Oy:n toteuttama palvelu. Negatiivien digitoinnin on tehnyt Kansalliskirjaston digitointi- ja konservointikeskus. Hakutoimintojen perusmuotoon palautuksen on toteuttanut Lingsoft oy.

Ladattavat SA-kuva-arkiston kuvat ovat kaikkien käytettävissä. Kuvia julkaistaessa lähteeksi on merkittävä "SA-kuva". Kuvia ei saa esittää harhaanjohtavissa tai lain tai hyvien tapojen vastaisissa yhteyksissä. Ladattavan kuvan koko on noin 4 MB. Kuvien käyttöehtoihin liittyvissä kysymyksissä voi ottaa yhteyttä Puolustusvoimien kuvakeskukseen.
Yhteystiedot kuvakeskus@mil.fi


Teksti on suora lainaus Puolustusvoimien sivustolta.
Teija Sipiläinen

SIIRRY KUVA-ARKISTOONLIITTEET