UUTISIA JA TIEDOTTEITA

Sairalan unohdettu arboretum

01.11.2018 - 05.04.2020

(Karjala-lehti 1.11.2018) MÄNTSÄLÄ
Hortonomi Tapio Ykspetäjä esitteli Kirvu-Säätiön hallintoneuvostolle Sairalan arboretumia, puulajipuistoa, josta hän oli saanut tiedon venäläisiltä metsäntutkijoilta ja johon hän oli tutustunut kesällä 2018.

Talousneuvos Heikki Kosonen (1868-1941) perusti Niemelän maa- ja metsätilalleen 1910-luvun alussa noin 70 hehtaarin arboretumin, puulajipuiston. Kosonen istutti ja kylvi sinne uusia puulajeja, mm. sembramäntyjä Siperiasta ja kontortamäntyjä Brittiläisestä Kolumbiasta.

- Pisin säilynyt kontorta on nyt 27 metrinen. Torajärven rannassa kasvaa vielä balsamipihta ja Kankkusenmäellä radan varressa on komea lehtipuumetsikkö, kertoi hortonomi Ykspetäjä puulajipuiston nykytilasta.

Talousneuvos Heikki Kosonen piti menestyvää puutavaraliikettä Viipurissa ja asui kesäisin tilallaan Kirvun Sairalassa.

Kososen tilasta Torajärven rannalla kerrotaan Sairalan kyläkirjassa, jossa on lyhyt kuvaus hänen sukulaistensa käynnistä Niemelässä vuonna 1995.

”Puistoista on vielä jäljellä Niemelän päärakennuksen ja Koivuniemen välillä tammi- ja douglaskuusimetsikkö sekä lehtikuusia. Myös Niemelän tienhaarassa ja siitä radalle päin on pari Kososen istuttamaa lehtikuusimetsikköä jäljellä.”

Nyt harvinaisuuksien näkeminen vaatii alan ammattilaisen tai harrastajan silmää. Arboretum on paljolti jäänyt asutuksen alle ja tullut hakatuksi.

Sata vuotta sitten puulajipuistoja perustettiin paitsi metsähallituksen ja metsäalan oppilaitosten maille myös yksityisille maatiloille ja kartanoihin.

Hortonomi Ykspetäjä on esitellyt Sairalan ja myös Vpl Pyhäjärven Larjavasta löytynyttä arboretumia Karjalan liiton puheenjohtaja Pertti Hakaselle. Toiveena on saada liitolta tukea arboretumeiden inventointiin yhdessä Pietarin yliopiston kasvitieteenlaitoksen kanssa..

Karjalaisten arboretumien löytäjä Tapio Ykspetäjä on valittu vuoden 2018 hortonomiksi puutarhakasvitutkimuksistaan ja aktiivisuudestaan useissa viheralan yhdistyksissä.

Heikki JääskeläinenLIITTEET