UUTISIA JA TIEDOTTEITA

KIRVUKUULUMISIA 5/2018

01.11.2018 - 01.12.2019

Kesää keyriin,
syksyä jouluun,
talvi vasta tahvanasta…


sanottiin Toivakassa.

Jos keyrinä ratsasti sialla, sai vastauksen:
jos sika vei pahnaan, ei miehestä ennen uutta keyriä ollut tietoa,
jos se ryntäsi portille, kosija ilmaantui.

Jakoaikaa ja siihen liittyvää kekriä, tuota entistä vuoden tärkeintä juhlaa, vietetään parhaillaan. Jakoaika alkaa Simon päivästä tai pyhäinpäivästä ja päättyy Martin päivään. Jakoaikana kummittelee ja taudit tarttuvat. Jakoaika oli palkollisten vapaa-aikaa, jolloin myös vaihdettiin työnantajaa. Naiset kävivät sukuloimassa ja miehet ryypiskelivät.

Kekri on aina liittynyt maataloudellisen satovuoden taitekohtaan: se on ollut satovuoden viimeinen ja uuden vuoden ensimmäinen päivä. Kekri on sekä työnjuhla että sadonjuhla, olipa sitten kysymys karjanannista tai pellonviljasta. Molemmat olivat kekrinä tallelle pantuna. (Lähde Kustaa Vilkuna: Vuotuinen ajantieto ja Jouko Hautalan toim. Vanhat merkkipäivät)

Kirvun Pitäjäseuran hanke Kirvu vuoden 1944 jälkeen on edennyt muutamilla haastatteluilla. Sairalassa on haastateltu kahta rouvaa, Zinaida Pantelejevaa (s. 1930) ja Diana Kozlovaa (s. 1943). Haastattelumatkalla saatiin myös 13,2 kg painava pala kirkon kelloa kotiin tuomisiksi. Martti Ovaska on ystävällisesti muistellut Kirvun yhteyksien solmimisen alkuaikoja ja kehitystä. Ja pyhäinpäivänä on lisää juttua tulossa…

Iloisesti kohti joulua, joka on saanut monet perinteensä kekriltä!

Hannele Inkinen
Kirvun Pitäjäseuran pj
Kuva: Erkki Tanttu


Tapahtuu vuonna 2018-2019

Lue lisää tapahtumista Kirvun ja Inkilän nettisivuilta www.kirvu.fi ja inkila.yhdistysavain.fi ja sekä facebook-sivuilta https://www.facebook.com/groups/kirvu/ ja https://www.facebook.com/groups/117550663323/

2.-3.11.2018 Pyhäinpäivän kynttilämatka Kirvuun.
Matkaan lähdetään perjantaina aamusta, matkalla poiketaan sytyttämässä kynttilät Viipurin muistelupaikoilla ja tutustutaan vasta löydettyyn Jaakko Juteinin hautakiveen. Yövymme tällä kertaa Viipurin maalaiskunnassa Karisalmen asemapaikalla Tapiola-hotellissa (http://www.tapiola-rus.com/). Pyhäinpäivänä ajetaan Kirvuun ja käydään sytyttämässä kynttilät tutuilla paikoilla. Tapaamme Sairalan keskustassa olevan uuden Pyhän Mikaelin ortodoksikirkon kirkkoherran isä Vjatseslavin ja samalla haastatellaan jälleen henkilöitä Pitäjäseuran hankkeen tiimoilta. Etsiskelemme myös jäänteitä vastalöydetystä talousneuvos Kososen arboretumista. Lähde ensi vuonna mukaan!

4.11.2018 klo 10 Kirvun Vilkas järjestää ”leikkimielisen” kolmoisottelun Vuoksenrannan Säteen ja Antrean Esan kanssa.
Ottelupaikkana on Oitin urheilutalo Hausjärvellä, osoite Urheilutie 1 >. Lajeja suoritetaan ulkona ja sisätiloissa. Tervetuloa iloiseen, yhteiseen tapahtumaan haasteellisten kilpailujen merkeissä!

Lisätietoja: Kirvun Vilkas, pj Heikki Hämäläinen, puh. 0400 624920

PS. Kisan voittajalle mainetta ja kunniaa. Kolmanneksi jäänyt puolestaan järjestää revanssin vuoden päästä… Kannattajia tarvitaan paikalle aina ja paljon!

10.11.2018 viimeistään jutut Inkilän Jouluun!

20.11.2018 klo 16-18 Kirvu-Kerho: Osa "Vapaussota ja Talvisota”
opetusneuvos Antti Henttosen DVD:stä ”Itsenäisyyssodat kotiseudullamme Antreassa ja Vuoksenrannassa". Karjalatalo, Wärtsilä-sali, Käpylänkuja 1, Helsinki.

8.12.2018 alkaen klo 13 Kirvu-Kerhon pikkujoulu yhdessä hiitolalaisten ja kaukolalaisten kanssa Karjalatalolla Laatokka-salissa.
Juhlassa on ohjelmaa, ja laulamme yhdessä joululauluja. Tarjoilua järjestetään; riisipuuroa ja väskynäsoppaa, kahvia, joulutorttuja ja piparia. Tarjoilun takia joudutaan keräämään pääsymaksu, jonka suuruutta ei vielä ole päätetty. Jos haluat, voit tuoda pienen arpajaisvoiton, sillä lopuksi on arpajaiset. Karjalatalo, Laatokka-sali, Käpylänkuja 1, Helsinki.

Ennakkotieto ensi vuoden matkoista

Turisteja otetaan mukaan Pitäjäseuran talkoomatkoille 25.-26.5.2019 sekä 15.-16.7.2019.
Ilmoittautumisia ottaa vastaan ja lisätietoja saa talkoopäällikkö Sirpa Suvannolta: sirpa.suvanto (at) pp.inet.fi, puh. 040 715 1619.

Joko korvissasi keikkuvat Heimokukot?

Kirvun Pitäjäseura myy Kirvun kukko -korviksia hintaan 15,- (sis. lähetyskulut, ilman lähetyskuluja 12,-) Läpimitta 1,5 cm, tappimalli pari milliä pienempi, teräs 304, suomalaista käsityötä. Tilaa omasi os. hannele.inkinen (at) kolumbus.fi tai teija.sipilainen (at) elisanet.fi.

Korviksia myynnissä muun muassa Karjalan Liiton pitäjä- ja sukumarkkinoilla > Karjalatalossa (os. Käpylänkuja 1, Helsinki) la 17.11.2018 klo 10-14.

Palvelukseen halutaan - tositarkoituksella

Kirvun Pitäjäseura etsii talkoojoukkoihinsa muonitushenkilöitä ja raivaustaitoista väkeä, joilla pysyy harava, ruohonleikkuri, raivaussaha, ehkä peräti moottorisaha käsissä.

Tehtäviin annetaan opastus ja talkootyöt tehdään kesäaikaan, yleensä toukokuun lopulla ja heinäkuun alussa. Talkoolaisille korvataan matkakulut (sis. viisumin), työt tehdään ruokapalkalla ja hyvä mieli tulee kaupan päälle.

Kullekin matkalle pääsee 12-15 talkoolaista. Ilmoittaudu reserviin talkoopäällikkö Sirpa Suvannolle, os. sirpa.suvanto@pp.inet.fi, puh. 040 715 1619.

Luvassa ihania hikisiä hetkiä, käenkukuntaa ja iloista yhdessäoloa!


Kirvun Pitäjäseura


LIITTEET

kirvukuulumisia_5_2018.pdf