UUTISIA JA TIEDOTTEITA

13,2 KILOA KIRVUN KIRKONKELLOA

18.10.2018 - 06.12.2020

(Karjala-lehti 18.10.2018)
Kun Raimo Niukkanen ja Heikki Jääskeläinen palasivat Borodinskojen, entisen Kirvun aluehallinnon 70-vuotisjuhlasta, heillä oli tuliaisenaan 13,2 kilon pala Kirvun vanhaa kirkonkelloa. Palan leveys on 29,5 cm ja korkeus 22 cm. Nykykirvulainen oli tehnyt löydön kokeillessaan metallinpaljastinta Kirvunjärven kirkon vastaisella rannalla.

Kirvun Pitäjäseuran puheenjohtaja Hannele Inkinen ja Kirvu-Säätiön hallintoneuvoston puheenjohtaja Seppo Rautama ottivat vastaan Kirvu-museoon sijoitettavan lahjoituksen. Keskellä hallintoneuvoston jäsen Heikki Jääskeläinen. Kuva Martti Ovaska.

Tuliainen luovutettiin lauantaina Kirvu-museolle Mäntsälään. Museolla on jo ennestään kaksi vuotta sitten Kirvun pappilan pellosta löytynyt 2,5 kilon palanen samaa kirkonkelloa.

Kellon palasen löytäjä, joka haluaa pysyä tuntemattomana, lahjoitti Kirvun Pitäjäseuralle myös löytämänsä kirvulaisen Maamäen Osuuskassan sinetin.

”Kohtahan meillä on koko kello”, naureskelivat Kirvun Pitäjäseuran puheenjohtaja Hannele Inkinen ja Kirvu-Säätiön hallintoneuvoston puheenjohtaja Seppo Rautama vastaanottaessaan lahjoitusta.

Kellon kyljessä ollut teksti on kertonut, että Kirvun kappelin kello on valmistettu Tukholmassa GS Meyerildan valimossa vuonna 1776. Nimensä kelloon olivat saaneet silloinen Jääsken kirkkoherra Esaias Polack ja kirkonisäntä Carl Fredrik Strellman, jonka sukunimi ja titteli ovat luettavissa löytyneestä palasta.

Kirvun kirkonkellon viimeisimpiä vaiheita, rikkoutumista ja palojen joutumista eri puolille kirkonkylää ei tunneta. Kerrotaan, että välirauhan jälkeen Kirvuun palanneet löysivät kellon palasina tapulin juurelta. Toinen kello oli vielä paikallaan.

Tapuliin jäänyttä kelloa soitettiin viimeisen kerran juhannuksena 1944 ja sitten se evakuoitiin. Orimattilan tultua kirvulaisten pääsijoituskunnaksi kello löysi paikkansa Orimattilan kirkon kellotapulista. Kirvulaissyntinen Ismo Junna pitää kunniatehtävänään soittaa kelloa, kun kirvulaistaustaisia saatetaan hautaan.

Heikki JääskeläinenLIITTEET