UUTISIA JA TIEDOTTEITA

Millaista on ollut elämä Kirvussa vuoden 1944 jälkeen?

14.07.2018 - 12.01.2020


Henkilöt vasemmalta oikealle Hannele Inkinen, Raimo Niukkanen, Andrei Dranjuk ja Teija Sipiläinen


Ryhmäpotretissa vasemmalta oikealle Andrei Dranjuk, Ljudmila Sergejevna Bondareva, Hannele Inkinen, Teija Sipiläinen, Raimo Niukkanen ja Heikki Jääskeläinen


Tapaamisesta saimme mieluisan muiston - jalkapallon MM-kisoja varten painetun 100 ruplan seteliharvinaisuuden


Päivän päätteeksi työryhmä miettimässä jatkotoimenpiteitä. Kuvassa Heikki, Teija ja Hannele. Kameran takana Raimo.

Kirvun Pitäjäseura kokoaa kertomuksia ja kuvia siitä, mitä tapahtui Kirvussa sen jälkeen, kun suomalaiset olivat jättäneet sen kesällä 1944. Aineistosta kootaan aikanaan kirja ja verkkojulkaisu.

Kirvun suomalaisaikaa on monipuolisesti tallennettu Kirvun kirjaan, kyläkirjoihin, sukukirjoihin ja muihin julkaisuihin, mutta venäläisajasta meillä ei ole paljonkaan tietoa. Vuonna 1944 Kirvuun tulleet tai siellä ensimmäisinä venäläisvuosina syntyneet ja paikkakunnalle jääneet ovat jo iäkkäitä. Siksi hankkeen toteutuksella on kiire.

Nykykirvulaisilta haluaisimme saada tietoa siitä, millaista oli elämä Kirvussa kesän 1944 jälkeen?

Ketkä ja mistä tulleet Kirvun asuttivat? Miltä uusi kotiseutu tuntui? Mitkä olivat elinkeinot ja ammatit? Kuinka kansalaisyhteiskunta toimi ja mitä vapaa-aikana harrastettiin? Kuinka käytiin koulua? Mitä varuskunnan tulo paikkakunnalle merkitsi, entä sen poistuminen? Entä kolhoosien perustaminen ja niiden alasajo? Mitä neuvostoliiton hajoaminen? Kuinka yhteydet entisiin kirvulaisiin syntyivät ja kuinka ne on koettu? Mitä uutta paikkakunnalla on virinnyt?

Yhteistyötä yli ajan ja rajan
Hanke on tarkoitus toteuttaa yhteistyössä nykykirvulaisten ja kamennogorskilaisten kanssa.

3.7.18. hanketyöryhmä tapasi Kamennogorskin kaupungin hallintoa. Hankesuunnitelma esiteltiin ja myönteinen päätös sekä lupa haastatteluiden aloittamiseen Kirvussa saatiin. Tapaamisesta muutama kuva todisteena.

Aivan ensimmäiseksi toivomme kirvulaisilta ja heidän jälkeläisiltään kuulevamme, millaiset olivat ensimmäiset kontaktit, keitä olivat yhteyshenkilönne ja uudet ystävänne, mitkä olivat heidän ammattinsa ja asemansa kyläyhteisöissä. Meitä kiinnostavat henkilökuvaukset ja mahdolliset valokuvatkin.

Vapaamuotoisia kertomuksia, muisteluja, kuvia ja taustatietoja voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen heijaa(at)saunalahti.fi tai postina osoitteeseen Heikki Jääskeläinen, Soittajantie 3 L 85, 00420 Helsinki. Saamamme kuvat skannataan ja palautetaan lähettäjälle.

Kirvun Pitäjäseuran hanketyöryhmässä ovat mukana Hannele Inkinen, Raimo Niukkanen, Helena Ryynänen, Teija Sipiläinen ja Heikki Jääskeläinen.LIITTEET