SIRPALEITA

PALA KIRVUN KIRKONKELLOA VUODELTA 1776

27.07.2016 - 31.01.2019

Heinäkuisen siivousmatkan tuliaisina kirkonmäen siivoojilla oli kuvassa oleva Kirvun kirkonkellon palanen (lev. 12cm kork. 15cm, paino 2510g).

Pala vuonna 1776 valettua Kirvun kirkonkelloa

Pappilan kiinteistössä majaa pitävät huumevieroitusnuoret olivat löytäneet palan kirkonkelloa haluten luovuttaa löydöksensä talkooväelle.

Kuten aiempi kirkonkello, myös tämä kyseinen kello valettiin Tukholmassa. Tämä tapahtui vuonna 1776, valajana G. S. Meijer. Kellon halkaisija oli 60 cm.

Kellon kyljessä oli teksti:

KIRVUN CAPPELIN KELLO TOIMITETTU I STOCKHOLMISTA G:S MEYERILDA WUONNA 1776. ESAIAS POLACK. CRL FR: STRELLMAN: PRAEP: ET PASTOR. OECON TEMPLI.

Vastakkaisella puolella, kahden enkelinpään välissä Psalmi 122:1-2:
MINÄ ILOIDZEN NIJSTÄ CUIN MINULLE SANOTUT OWAT/ ETTÄ ME MENEM HERRAN HUONESEEN. JA ETTÄ MEIDÄN JALCAM PITÄ SEISOMAN/ SINUN PORTEISAS JERUSALEM.
(Minä iloitsen niistä, jotka minulle sanovat: että me menemme Herran huoneesen,Ja että meidän jalkamme pitää seisoman sinun porteissas, Jerusalem.)

Kun välirauhan jälkeen palattiin Kirvuun, voitiin vain todeta pienemmän kirkon kellon lojuvan palasiksi hajonneena kellotapulin juurella, isomman kellon ollessa edelleen paikoillaan. Perimätiedon mukaan venäläiset olivat irrottaneet kellon aikeenaan kuljettaa se rappuja pitkin pois kellotapulista. Kellon kantaja oli kompuroinut rapuissa, jonka seurauksena kello lipesi käsistä ja putosi puolestavälistä kellotornia maahan murskautuen palasiksi.


Orimattilan kirkon kellotapuliin evakuoitu kirkonkello Kirvun kirkosta

Isompi kirkonkello on evakuoitu Orimattilan kirkkoon, jossa sen soitto saattelee kirvulaissyntyisiä ja -juurisia viimeiselle matkalle.LIITTEET